V sieti - šokujúca pravda o zneužívaní detí

A neprekáža vám, že mám 12 rokov? Nie je to problém, identicky odpovedajú muži hlavným hrdinkám dokumentu V sieti. Film počas minulého roka otvoril dokorán tabuizovanú tému zneužívania detí na internete a počas uplynulého víkendu ho ocenili Českým levom za najlepší dokument. Dnes ho uvedie na obrazovkách RTVS, ktorá je aj koproducentom filmu. Odvysiela ho na Dvojke o 20.10 a je prístupný od 15 rokov. Po filme bude o 21.50 nasledovať diskusia s Michalom Havranom.

10.03.2021 08:36
debata
Pozrite si trailer k filmu

Deti v izbe s cudzincami

Koho si deti virtuálne vpúšťajú do svojich izieb, keď s nimi nie sme? S kým sa stretávajú na internete v snahe nadviazať kontakt, z túžby byť vypočutý alebo len zo zvedavosti? Aj na tieto otázky odpovedá dokument Víta Klusáka a Barbory Chalupovej. Odpovede sú desivé. Vo filme sa na riskantnú výpravu, ktorá má odhaliť správanie sexuálnych predátorov, vydali tri dospelé herečky (Tereza Těžká, Anežka Pithartová a Sabina Dlouhá). Robia tak v nasimulovaných podmienkach, v kulisách ateliéru, kde sú postavené tri autenticky vyzerajúce detské izby.

Mladé ženy, vystupujúce ako 12-ročné dievčatá, sú vyzbrojené sériou jasných pravidiel, ako postupovať pri četovaní na rôznych sociálnych sieťach a virtuálnych platformách. Každý krok, každú správu a hovor sledujú kamery, režisér a režisérka, filmový štáb a odborníci. Tentoraz sa do siete majú chytiť sexuálni predátori na internete. Už pár minút po zverejnení falošných profilov troch mladých žien na sociálnych sieťach sa na hodenú návnadu chytia desiatky chlapíkov túžiacich po ich spoločnosti. Mnohí z nich bezprostredne po začatí konverzácie posielajú fotky svojich prirodzení, odkazy na porno, žiadajú od dievčat, aby sa vyzliekli, poslali svoje obnažené fotky alebo ich navádzajú priamo na sex prostredníctvom videohovoru.

Tento dokument by mal vidieť každý, nie len rodič. Foto: RTVS
v sieti, Tento dokument by mal vidieť každý, nie len rodič.

Spájajú sa cez Facebook, Skype alebo napríklad cez internetovú zoznamku Lidé.cz (tú práve, pár mesiacov po zverejnení dokumentu, jej prevádzkovateľ Zoznam.cz ukončil). Počas desiatich dní nakrúcania, ktoré prebiehalo pod dohľadom riaditeľky českej Linky dôvery, psychologičky, sexuologičky, advokáta a kriminalistu so špecializáciou na kyberšikanu, s dievčatami nadviazalo kontakt 2¤458 internetových predátorov rôzneho veku. Iba jeden z nich sa chcel naozaj rozprávať… Získané dáta filmári odovzdali polícii, ktorá aj začala voči predátorom konať a niektorých aj obvinila. Napríklad majiteľa cestovnej kancelárie z Ústí nad Labem, ktorý organizoval detské tábory, lyžiarske zájazdy a školy v prírode pre deti.

"V sieti nie je len film, ktorý poukazuje na problém. Počas 100 minút máme možnosť prežiť na plátne s troma úžasnými herečkami to, čo prežíva množstvo detí vo svojich detských izbách, bez toho, aby sme o tom niečo tušili. Vďaka tomu máme možnosť ich viac pochopiť, a ak ich pochopíme, budeme im snáď vedieť aj pomôcť,“ hovorí slovenský koproducent filmu Peter Kerekes.

Predátori v presile

Jeden z predátorov, ktorého pri nakrúcaní členka štábu spoznala a v dokumente ho aj filmári osobne konfrontujú, vinu presúva na rodičov. Ako to, že sa deti radšej kontaktujú s niekým cudzím, ako by sa porozprávali s rodičmi? Ako to, že rodičia dopustia, aby na ich deti poľovali predátori?

Cieľom dokumentu je práve preto aj informačná kampaň, ktorá má osvetliť nepríjemnú tému a docieliť, aby predátori neboli v presile. Podľa informácií zverejnených v dokumente totiž až 60 percent českých detí nemá rodičmi nijako limitovaný čas strávený na internete. Každé šieste dieťa nemá problém zazdieľať svoje intímne fotografie a videá, ktorými ich potom neraz vydierajú. „Treba predovšetkým budovať dôveru, aby sa dieťa nebálo rodičom zveriť aj s nepríjemnými zážitkami,“ hovorí Vít Klusák.

Filmový experiment V sieti ukazuje sexuálne... Foto: Filmtopia
v sieti filmtopia Filmový experiment V sieti ukazuje sexuálne útoky na maloletých, ktoré nekončia na internete.

Aj preto je dokument V sieti, ktorý je inak prístupný od 15 rokov, k dispozícii aj v kratšej, 63-minútovej verzii pre deti od 12 rokov. „Tereza, Sabína a Anežka v nich mladším divákom radia, čo robiť vo vypätých situáciách a na koho sa obrátiť. Snažili sme sa, aby deti odchádzali z kina s pocitom, že sa dá všetko zvládnuť,“ hovorí Vít Klusák. Dokument je dostupný napríklad na platforme dafilms.sk.

„Je dôležité, aby dieťa vedelo, že v osobe rodiča má maximálnu podporu, a že ju naozaj má. Že sa mu môže s čímkoľvek takým zveriť a nie to v sebe dusiť," povedala jedna z troch protagonistiek filmu, herečka Tereza Těžká. „Tiež je dôležité, aby mal rodič vedomie o tom, čo jeho dieťa na sociálnych sieťach robí. Nehovorím o prísnej kontrole, ale skôr o partnerstve. Zaujímať sa o to, čo dieťa na internete baví, čo sa mu páči,“ vraví Těžká, podľa ktorej majú deti milión otázok o svojom tele alebo sexualite. „Je oveľa lepšie o týchto veciach hovoriť otvorene s niekým, koho dôverne poznajú, než aby to bolo tabu. To sa môže skončiť tým, že si s nimi o tom otvorene prehovorí až dáky predátor. Internet však nie je iba zlé miesto plné nástrah a pascí, iba je dôležité dodržiavať niekoľko zásad bezpečnosti,“ zdôrazňuje Tereza Těžká.

„Prial by som si, aby dokument V sieti rozpútal celospoločenskú diskusiu, ktorá by vyústila do pozitívnych nápadov, ako deti v on-line prostredí ochrániť nie iba pred zneužívaním, ale aj pred nimi samými. Nesmie sa totiž zabúdať, že sú to aj deti, ktoré idú často nebezpečným situáciám naproti. A súbežne by som si prial, aby film nepodnecoval pomstychtivé nálady a zákazy. Čo sa často pri témach, pri ktorých zarežete do niečoho nekalého, deje. Pri ubližovaní je namieste aj represia, ale väčšina energie by sa mala napnúť do prevencie,“ uzatvára režisér Vít Klusák.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #V sieti