Muži v nádeji - nádej na miliónovú návštevnosť

Čo majú spoločné českí režiséri Jiří Vejdělek, Jan Svěrák a Jan Hřebejk? Iba títo traja nakrútili po roku 1996 film, ktorý do kín pritiahol viac ako milión českých divákov. Hřebejkovi sa to podarilo s Pelíškami. Svěrákovi s Koljom, Tmavomodrým světom a Vratnými lahvemi. No a Vejdělek to dokázal vlani s komédiou Ženy v pokušení, ktorá mala návštevnosť cez 1,2 milióna divákov. Vejdělkov najnovší film Muži v nádeji má pritom blízko k tomu predchádzajúcemu. Akurát sa v ňom viac presunul zo ženského do mužského sveta.

21.08.2011 14:00
Eva "Vica" Kerekes a Jiří Macháček Foto:
Herečka Eva "Vica" Kerekes s Jiřím Macháčkom v jednej z odvážnych scén filmu Muži v nádeji.
debata

Hrdinkou Žien v pokušení bola dáma v rokoch (hrala ju Eliška Balzerová), ktorá vyznáva krédo, že sa neradno trápiť pre jedného chlapa, radšej ich treba meniť a užívať si s nimi. Stačí ovládať remeslo zvádzania a hneď je o ženu dobre postarané. V Mužoch v nádeji je zase ženatý šesťdesiatnik, ktorý vystriedal viac ako sto mileniek, a vyhlasuje, že nevera utužuje manželstvo. Tak si ju teda vyskúša aj jeho zásadový zať. A na počudovanie to funguje!

Samozrejme, veci sa začnú komplikovať a prerastať postavám cez hlavu. Ale Vejdělek chce z toho vyťažiť iba zábavu. Vyhladí konflikty, zaženie výčitky, ututlá hroziace spory, ktoré by inak mohli byť poriadne vyhrotené. Zostane komédia, na ktorú sa ľudia pohrnú. Ako v prípade Žien v pokušení. Tentoraz s osvedčeným Bolkom Polívkom a Jiřím Macháčkom, ktorí dostali za partnerky Simonu Stašovú, Petru Hřebíčkovú a Vicu Kerekes.

Muži v nádeji môžu byť druhým Vejdělkovým filmom, ktorý v českých kinách pokorí návštevnosť milión divákov. Tento režisér sa však komerčne presadil už svojím celovečerným debutom – filmovou adaptáciou Vieweghovej knihy Účastníci zájazdu, ktorú videlo viac ako 800-tisíc ľudí. Bola to celkovo najúspešnejšia snímka českých kín za rok 2006. Ďalšie Vejdělkove filmy – tragikomédia Václav (s Ivanom Trojanom a Emíliou Vášáryovou v hlavných úlohách) a komediálne ladené road movie Roming (s Mariánom Labudom a Bolkom Polívkom) skončili v prvej pätnástke ročných rebríčkov. Titul Ženy v pokušení obsadil najvyššiu priečku. A niektorí herci vďaka týmto filmom získali Českého leva.

Na Slovensku predchádzajúca Vejdělkova komédia Ženy v pokušení nedosiahla rekordnú návštevnosť, ale videlo ju 76-tisíc divákov, čo je dobrý výsledok. Ako zabodujú Muži v nádeji, to sa ukáže po 25. auguste, keď má film českú aj slovenskú premiéru.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba