Recenzia: Muži v nádeji - neverou k šťastiu?

Jiří Vejdělek patrí k najúspešnejším českým režisérom súčasnosti. Jeho vlaňajšia komédia Ženy v pokušení to už len potvrdila. Vejdělek v nej proti sebe postavil dve povahovo odlišné ženy - matku, ktorá mala v živote veľa mužov, a dcéru, ktorá si zakladá na pevnom partnerskom zväzku. Prvá z nich tvrdí, že si treba najmä užiť a využiť mužov, ktorí sa dajú poľahky ovládať ženskými zbraňami. Tej druhej je to proti srsti, ale napokon si nájde milenca. Dosť nešťastne. Vejdělkova nová komédia Muži v nádeji pracuje s podobným princípom.

26.08.2011 08:00
Eva "Vica" Kerekes a Jiří Macháček Foto:
Záber z filmu Muži v nádeji
debata

Utužovanie manželstva
Tentoraz je hrdinom svetácky Rudolf. Skúsený záletník, ktorý tvrdí, že nevera utužuje a skvalitňuje manželstvo. Jeho zať Ondřej o tom nechce ani počuť a radšej poslušne čuší pod papučou. Svoj postoj zmení až pod vplyvom atraktívnej Šarloty. A kým Rudolf dostáva za svoje nevery príučku, Ondřej objavuje, že milenka robí mužov život vzrušujúcejším a zaujímavejším, čo prospieva aj jeho manželstvu s trochu znudenou Alicou. Lenže horšie je, keď sa milenka do svojho chlapa zaľúbi a chcela by ho mať celého pre seba. Ondřejovo šťastie sa tak mení na riskantnú hru, ktorú je ťažké vyhrať. A ak sa to náhodou podarí, víťazstvo musí mať trpkú príchuť.

Pre komédiu Muži v nádeji to však príliš neplatí. Vejdělek nechce divákov trápiť nepríjemnými dôsledkami, ktoré vyplývajú zo správania postáv. Chce ich zabaviť a to ťaživé väčšinou odľahčuje. Humorom maskuje aj postoje, ktoré by v skutočnom živote vyvolali nemalý údiv. A tak sa Rudolfova manželka povznesie nad každú manželovu neveru, pretože chlap je raz taký – nechá sa riadiť „kompasom medzi nohami“. Vraj nie je dôležité, za ktorou odchádza, ale ku ktorej sa stále vracia. A neverník býva k manželke zvlášť pozorný – takže jej isto kúpi aj značkovú kabelku, po ktorej túži. Znie to smiešne alebo hlúpo?

Cieľom je veľké publikum
Vejdělek vyhrocuje situáciu, keď Ondřeja so Šarlotou presúva do čoraz tesnejšej blízkosti s Alicou. Aby vyťažil ešte viac humoru z toho, ako sa jeho hrdina zmätene vrtí medzi dvomi mlynskými kameňmi a uniká v poslednej chvíli. Ondrovi prihára a v závere je to už pekný chuchvalec vzťahov, ktorý by sa azda ani nedal rozmotať bez toho, aby niekoľko postáv neutrpelo poriadnu ujmu. Vejdělek to však dokázal.

Jeho snahu osloviť čo najširšie publikum potvrdzuje aj herecké obsadenie. Bolek Polívka s Jiřím Macháčkom mohli vo svojich úlohách bohato zužitkovať to, čo už viac ráz predviedli. Vica Kerekes zase zapadla do polohy vyzývavej ženy, ktorá má aktivovať mužskú fantáziu. A Simona Stašová stvárňuje oddanú manželku, ktorá sa usiluje brať s nadhľadom partnerove zálety.

Vejdělek si povyberal pekné prostredia, skombinoval konverzačný humor so situačným, naaranžoval zopár erotických scén. Nakrútil komédiu, ktorá chce naplniť Rudolfovo heslo – užiť si. Divákom ponúka zjednodušujúci a zmierlivý pohľad. Majú sa zabaviť na ďalšej kolekcii výjavov, ako muži nevedia odolať príťažlivosti ženských výstrihov. A nezaoberať sa tým, že hoci Ondřej s Alicou hovoria o svojich nemalých problémoch v podnikaní, nevidno, že by treli núdzu.

Hodnotenie Pravdy: 2 hviezdičky z 5

Muži v nádeji, ČR, SR 2011
scenár a réžia: Jiří Vejdělek
hrajú: Jiří Macháček, Boleslav Polívka, Petra Hřebíčková, Vica Kerekes, Simona Stašová a iní
slovenská kinopremiéra: 25. augusta

© Autorské práva vyhradené

debata chyba