Na festival animácie príde Anča v rúšku

Na 14. ročník medzinárodného festivalu animácie Fest Anča sa tento rok prihlásilo 1244 filmov zo 67 krajín. Festival chce aj v zložitom pandemickom období ponúknuť rôznorodé filmy animátorov, známejších aj začínajúcich tvorcov z celého sveta. "V oficiálnom výbere sú opäť špeciálne tematické sekcie. Jedna z nich je dokonca na mieru šitá špeciálne pre tento ročník," informovala za organizátorov Katarína Svobodová. Festival sa uskutoční 1. až 4. júla v Žiline.

12.03.2021 16:00
fest anca heat-wave-fokion-xenos-710x399 Foto:
Medzi najlepšie animované filmy pre deti patrila vlani grécka snímka Heat Wave
debata

Hlavná súťažná sekcia má ponúknuť aj filmy renomovaných tvorcov a držiteľov viacerých významných ocenení. Jedným z nich je nedávno ocenená snímka na Clermont Ferrand Short Film Festivale Affairs of the Art od režisérky Joany Quinnovej. Ďalším je minuloročný film Andreasa Hykadeho Altötting, ktorý stihol získať ocenenie v Ottawe a nomináciu v Annecy.

„V hlavnej súťaži máme aj tento rok naozaj kvalitné a rôznorodé filmy. Veríme, že diváci budú tento názor s nami zdieľať,“ hovorí riaditeľka festivalu a členka predvýberovej komisie Ivana Sujová. Dodáva, že veľa z prihlásených filmov prišlo práve zo škôl, aj napriek tomu, že tie boli veľkú časť školského roka zatvorené. „Až tretinu filmov v hlavnej súťaži tvoria študentské filmy a teší nás, že jedným z nich je aj film slovenskej animátorky Andrey Gabajovej Priestory,“ uviedla Sujová.

Na festival prihlásilo svoje filmy i veľa žiakov zo základných umeleckých škôl. Rovno do súťažnej sekcie slovenských filmov postúpila snímka Jakuba Mereša s názvom Nepozvaní hostia o stretnutí dvoch svetov, ktoré sa nedokázali tolerovať. Do nesúťažnej sekcie slovenských počinov sa podľa dramaturga a člena predvýberovej komisie Jakuba Speváka prebojovalo viacero zaujímavých titulov zo ZUČ: „Rozhodne je to znak, že počet mladých animátorov na Slovensku rastie.“

Festival prinesie aj novú, špeciálne pre tento ročník vytvorenú sekciu Anča v rúšku, reflektujúcu pandémiu ochorenia COVID-19 očami animátorov. „Sú v nej nielen filmy, ktoré zachytili prežívanie pandémie a akúsi novú realitu, v ktorej sa nachádzame, ale aj filmy osobné, vyrovnávajúce sa s témou izolácie,“ avizujú organizátori sekciu tematicky nadväzujúcu na výstavu ilustrácii projektu Domased, ktorá bola súčasťou Fest Anče 2020 a ktorá tiež reflektovala prežívanie umelcov v čase pandémie.
debata chyba
Viac na túto tému: #Fest Anča