Filmový klub Nostalgia našiel azyl v KC Dunaj

Kultúrne centrum Dunaj pripravuje pre svojich návštevníkov pravidelné filmové projekcie. Už od 20. septembra si budú môcť v rámci programu FilmBaru Nostalgia každý utorok vychutnať artové filmy. "Pri tvorbe programu sa budeme snažiť zohľadňovať špecifiká nového priestoru, ktorý nemá parametre ani komfort klasickej kinosály, no zároveň ponúka príjemné benefity ako možnosť občerstvenia v bare a pre záujemcov i sedenia či ležania v tulivakoch pred plátnom, na ktoré budeme premietať z DVD projektora," uviedol v súvislosti s novým priestorom dramaturg Nostalgie Peter Gavalier.

10.09.2011 09:00
Sála, v ktorej roky sídlil FK Nostalgia Foto:
Bývalá sála FK Nostalgia
debata

Ako ďalej prezradil, dramaturgia sa bude orientovať na artový film, pričom v tomto netradičnom priestore by mal dominovať „nezávislý duch“ v rôznych podobách i žánroch. Návštevníci a návštevníčky tak budú môcť vidieť hrané, dokumentárne i animované filmy z Európy, Ameriky aj Ázie. „Popri nezávislom autorskom filme sa zameriame i na experimentálnejšie ladené snímky významných tvorcov z histórie kinematografie i jej súčasnosti, pripomenieme kultové filmy minulosti i prítomnosti, ku ktorým sa diváci radi vracajú, a ako organizátori podujatia NordFest máme vytvorený osobitý vzťah k severskej kinematografii, ktorá bude mať v našom programe tiež pravidelné zastúpenie,“ povedal. FilmBar však nebude náhradou klasických kinoprojekcií Nostalgie, jej prevádzkovatelia v súčasnosti finišujú na uzavretí dohody k novým priestorom v jednom z bývalých bratislavských kín.

Sériu projekcií vo FilmBare odštartuje 20. septembra dokumentárny film Muž s kinoaparátom (1929) v réžii Dzigu Vertova. Neskôr premietnu napríklad Dom košatej lásky (2009) Miku Kaurismäkiho, animovanú Mŕtvu nevestu Tima Burtona (2005), Na východe diabol, na západe jed (2008) Kar-waia Wonga, Večný svit nepoškvrnenej mysle (2004) Michela Gondryho, Klopanie na nebeskú bránu (1997) Thomasa Jahna, či Best of Fest Anča 2011.

Bližšie informácie o FilmBare a programe sú na webových stránkach www.nostalgia.sk a www.kcdunaj.sk.

debata chyba