Festival Jeden svet skombinuje online priestor so skutočnými stretnutiami v kine

Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet sa pripravuje na prvý, takzvaný hybridný ročník, ktorý skombinuje výhody online sveta so živými stretnutiami v kine. V poradí 22. ročník festivalu sa uskutoční v dňoch od 5. do 11. novembra. V tlačovej správe o tom informovala koordinátorka komunikácie a komunikačných kampaní neziskovej organizácie Človek v ohrození Lenka Kačmárová.

15.03.2021 12:58
Diana Fabiánová Foto: ,
Diana Fabiánová, režisérka dokumentov a umelecká riaditeľka Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet.
debata

Súťažný program festivalu aj v roku 2021 tvorí Medzinárodná súťaž dokumentárnych filmov Slovensko a Česko za ľudské práva. Do festivalového programu bude zo všetkých prihlásených filmov vybratých päť slovenských a päť českých filmov. Ich prihlasovanie je otvorené do 1. augusta. O víťazovi rozhodne trojčlenná medzinárodná porota, ktorú budú tvoriť Anja Dziersk – medzinárodná distribútorka Rise And Shine World Sales, Maia Martiniak – režisérka, minuloročná víťazka Jedného sveta (film Neviditeľná) a Kieran Kolle – nórsky dokumentarista, kameraman a fotograf. Víťaza organizátori ocenia nielen plastikou od slovenskej sochárky Márie Tóthovej, ale po prvýkrát aj formou finančnej ceny v hodnote dvetisíc eur. Zároveň dostane možnosť zúčastniť sa na slovenskej časti medzinárodného workshopu Dok.Incubator.

Kačmárová doplnila, že tohtoročnou novinkou je aj sekcia krátkych filmov, ktorú pre Jeden svet zostavia študenti dokumentaristiky. „Tí sa aktuálne zúčastňujú ročného projektu, ktorého výsledkom budú tri študentské filmy o migrácii,“ dodala Kačmárová s tým, že festival touto novinkou podporí mladú autorskú dokumentárnu tvorbu a pomôže jej nájsť cestu k menej stereotypným rozmerom migrácie. Hlavným organizátorom festivalu je nezisková organizácia Človek v ohrození.
debata chyba
Viac na túto tému: #Jeden svet