Dnes večer sa rozkrúti Čertovo kolo

Retro verzia cyklu Music & Film, ktorú vo virtuálnej kinosále prináša Kino Lumiére, vyvrcholí v pondelok o 20.20 h premiérou videofilmu Bratislava Čertovo kolo. Dokument o legendárnom jednodňovom česko-slovenskom hudobnom festivale z konca 80. rokov minulého storočia nakrútil Štefan Semjan. Na bratislavských Pasienkoch v roku 1988 vystúpili kapely E, Garáž, Už jsme doma, Bez ladu a skladu, Laura a její tygři, Půlnoc či Marián Varga.

15.03.2021 18:26
Marián Varga Foto: ,
Na známom hudobnom festivale vystúpil aj legendárny Marián Varga.
debata (1)

Retro verzia cyklu Music & Film, ktorú v online formáte prináša bratislavské Kino Lumiére, vyvrcholí v pondelok o 20.20 h premiérou videofilmu Bratislava Čertovo kolo. Dokument o legendárnom jednodennom česko-slovenskom hudobnom festivale z konca 80. rokov minulého storočia nakrútil Štefan Semjan, režisér filmu Na krásnom modrom Dunaji (1994).

Dokument zachytáva jednodenný česko-slovenský hudobný festival, ktorého druhý ročník sa uskutočnil v hale na bratislavských Pasienkoch v októbri 1988. „Konal sa v druhej polovici 80. rokov, keď hudbe prialo politické ‚oteplenie‘ a na Slovensku sa začalo konať čoraz viac veľkých koncertov za účasti kapiel, ktoré predtým mohli ak vôbec vystupovať len v malých kluboch,“ približuje obdobie vzniku filmu dramaturg Miro Ulman, ktorý stojí za výberom archívnych filmov v retro verzii cyklu Music & Film.

Hosťom Čertovho kola bol aj Jiří Stivín Foto: Ľuboš Pilc
Jiri Stivin Hosťom Čertovho kola bol aj Jiří Stivín

Na festivale Čertovo kolo v roku 1988 vystúpili kapely E, Garáž, Už jsme doma, Bez ladu a skladu, Laura a její tygři, Půlnoc či Marián Varga, režisér ich vystúpenia doplnil čiernobielymi zábermi vtedajšej Bratislavy. „Usúdil som, že pesničky z Čertovho kola mi nestačia. Dianie v hale si pýtalo reflexiu zvonku, z Bratislavy mesta mieru…,“ spomína na nakrúcanie Semjan. „Jazdili sme za tmy hore-dole popri električkách medzi mostom Lafranconi a Karlovou Vsou a pálili do nich reflektormi, aby to staré ORWO exponovalo nejakých pracujúcich, trmácajúcich sa v tých električkách po večeroch z práce. Žmúrili na nás pokorne do firemnej volgy a nechápali. Taká bola doba.“

Videofilm Bratislava Čertovo kolo dokončili v roku 1989. „Nikdy nemal oficiálnu premiéru a dvadsať rokov bol považovaný za stratený,“ dodal Ulman. Online premiéru dokumentu uvedie vo virtuálnej kinosále na portáli Kino doma.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dokument