Filmy nominované na Oscara videl v kine málokto

Schválne, spomeniete si, kto získal Oscara pre najlepší film vlani? Napočítajte do tri a ak vám nenapadne čierna sociálna dramédia Parazit Juhokórejčana Džun ho Pona, otvára sa priestor uvažovať o význame najprestížnejšieho filmového ocenenia pre diváka.

17.03.2021 10:00
Film Mank Foto:
Gary Oldman a Amanda Seyfried vo filme Mank nominovanom na Oscara.
debata (1)

Odhliadnuc od toho, pre tvorcov rozhodne ceny istú váhu majú, sú motiváciou a oceňované filmy to majú v kinách pre celosvetové promo ľahšie. Preto sa poďme pozrieť na nominácie akademikov zverejnené začiatkom tohto týždňa.

Favoritkou je Zhaová

Kiná sú nateraz zatvorené a aj mnoho vlaňajších nominovaných filmov videl len málokto. Niektoré sa však ulakomili a k svojmu divákovi sa pretĺkajú v on-line prostredí. Takým je aj film Krajina nomádov, ktorý sa dá vidieť na Hulu, no pre svoju estetickú fetišizáciu americkej prírody by si zaslúžil veľké plátno. Ostatne ako každý kinofilm.

Upútavka k filmu Krajina Nomádov.

Krajine nomádov Chloé Zhaovej, ženskej autorky čínskeho pôvodu, mnohé médiá vo svojich tipovacích pretekoch predpovedajú tú najlepšiu oscarovú budúcnosť. Parametre "oscarovky“ totiž spĺňa na jednotku. Oscary by víťazstvom ženy, navyše inej farby pleti, pokračovali vo vylepšovaní svojej reputácie, k čomu vlani prispelo víťazstvo Parazita. Výčitky, že Hollywood patrí bielym mužom, sú stále namieste.

Príbeh šesťdesiatničky Fren odhaľuje srdce tulákov, prehliadanej skupiny staršej generácie amerického obyvateľstva, ktorá trpí pre nedostatočnosť sociálneho systému a je dobrovoľne na cestách. Aj vlaňajší Parazit reflektoval triedne rozdiely a deravý kapitalizmus, na rovnaký problém poukazuje Zhaová. Krajine nomádov dominuje herecký prejav Frances McDormandovej, ktorá môže získať tretieho Oscara za stvárnenie hlavnej postavy. V nezávisláckej americkej roadmovie jej sekundujú neherci či menej známe mená.

Netflixovka má najviac nominácií

Desať a teda najviac nominácií má však iný film. Áno, ten, ktorý mal najviac nominácií aj na "európskeho Oscara“ a Zhaovej Krajina nomádov mu vyfúkla Zlatý glóbus pre najlepšiu drámu v Európskych filmových cenách.

Mank režiséra Davida Finchera je reflexiou zlatej hollywoodskej éry, odohráva sa v 30. rokoch a scenárista Herman Mankiewicz v koži Garyho Oldmana dokončuje legendárny film, ktorý položil základy modernej scenáristiky a filmovej naratológie Občan Kane. Mankiewicz ešte netuší, že za film získa v roku 1942 Oscara pre najlepšieho scenáristu a budeme sa o ňom učiť na filmových školách.

Film Mank je dostupný na Netflixe.

Čiernobiela dráma je dostupná na streamovacej platforme Netflix a David Fincher na nej pracoval šesť rokov. Aj vlani bojoval o Oscara film z prostredia losangelských štúdií, bystro mystifikujúci reálne skutočnosti. Čierna komédia Quentina Tarantina Vtedy v Hollywoode však Oscara pre najlepší film nedostala. Bude zaujímavé sledovať, či sa tento rok zlatý plešatec vráti späť do Hollywoodu.

Krajina nomádov a Mank však nie sú rozhodne jediné snímky bojujúce o Oscara v hlavnej kategórii. Nominovanú osmičku dopĺňa divácky hit Chľast Thomasa Vinterberga, ktorý sme mohli na jeseň dokonca stihnúť v kinách. Priliehavá dráma o alkoholovom mikrodozingu, ktorý sa hrdinom vymkne z rúk, má aj nomináciu na najlepší zahraničný film a Vinterberg môže byť najlepším režisérom.

Nádejná mladá žena je ďalší film nominovaný na Oscara.

Carey Mulliganová môže byť najlepšou herečkou za rolu v snímke Nádejná mladá žena od filmárky Emerald Fennelovej nominovanej aj na cenu za réžiu a scenár. Šesť nominácií vrátane tej v hlavnej kategórii má film Američana kórejského pôvodu Lee Isaaca Chunga. Jeho Minari tematizuje rodičovstvo či domov na pozadí príbehu kórejských prisťahovalcov.

O Oscara pre najlepší film vlaňajška sa ďalej uchádzajú Judáš a čierny Mesiáš, hudobná dráma Zvuk metalu a Chicagský tribunál, aktuálne dostupný na Netflixe. Víťazov sa dozvieme 25. apríla.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Oscar #Krajina Nomádov #Mank #Chloé Zhao