Na aké filmy môžu kiná žiadať dotácie? Dôležitá je návštevnosť slovenských a európskych filmov

Okrem klasických filmových predstavení sa bude rátať aj on-line streamovanie.

17.03.2021 14:00
Pavol Brabáš, Salto Angel Foto:
Film Pavla Barabáša Salto je kráľ je na zozname filmov, vďaka ktorým môžu získať kiná dotácie.
debata

Prevádzkovatelia kín môžu do 29. marca požiadať Audiovizuálny fond (AvF) o dotáciu podľa dosiahnutej návštevnosti na slovenské alebo európske kinematografické diela. Informáciu zverejnil fond na svojom webe.

„Do výpočtu sumy podpory možno zaradiť iba preukázateľne predané vstupenky na audiovizuálne predstavenie, ktoré bolo uskutočnené v období od 1. januára do 31. decembra 2020,“ zdôraznil fond.

Film Corpus Christi je na zozname filmov, na základe ktorých kiná dostanú dotáciu.

Upozornil zároveň, že za audiovizuálne predstavenie sa okrem klasických filmových predstavení v kinosálach považuje aj verejné uvedenie diela organizované prevádzkovateľom kina za úhradu formou streamovania cez internet, ak je počet predaných prístupov na takéto uvedenie diela overiteľný a prevádzkovateľ kina tento počet uviedol do štatistík návštevnosti.

Spolu s Úniou filmových distribútorov SR, Slovenským filmovým ústavom a Združením prevádzkovateľov kín zverejňuje fond zoznam kinematografických diel, ktorých verejné uvedenie je možné zarátať do žiadosti o dotáciu. O ktoré filmy ide, si môžete pozrieť TU.

V zozname sú napríklad filmy ako Baba z ľadu, Everest – Najťažšia cesta, Havel, dráma Služobníci, rozprávky Mimi a Líza – Záhada vianočného svetla či Spievankovo a kráľovná Harmónia, poľská dráma Corpus Christi, ale aj francúzske komédie ako Čo sme komu urobili a podobne.

Ďalšie detaily sú na stránke Audiovizuálneho fondu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Audiovizuálny fond #dotácie pre kiná