Britská BBC zruší dvetisíc miest a obmedzí niektoré programy

BBC sa nevyhne masívnemu prepúšťaniu. Dohady, čo visia vo vzduchu od jesene minulého roku, sa potvrdili. Britská mediálna spoločnosť do roku 2017 zruší 2-tisíc pracovných miest a obmedzí niektoré programy. Zamestnancom to vo štvrtok oznámil šéf stanice Mark Thompson. Firma momentálne zamestnáva takmer 23-tisíc ľudí.

07.10.2011 14:00
BBC Foto:
BBC
debata

Podľa Thompsona bude televízny kanál BBC2 opakovať staršie relácie, pôvodné programy tak budú cez deň len na BBC1. O 15 percent sa znížia výdaje na športové prenosy. Nedotknutý zostane rozpočet vlajkovej lode rozhlasového vysielania BBC, stanice Radio 4. Bez zmeny ostáva aj rozpočet pre detské relácie.

„Je to plán na menšiu BBC, ktorá však využíva svoje zdroje efektívnejšie,“ povedal Thompson.

Vedenie BBC vlani na jeseň pristúpilo pri rokovaní s vládou na to, že na šesť rokov budú zmrazené koncesionárske poplatky a že prevezme od roku 2014 financovanie vysielania do zahraničia BBC World Service. Toto vysielanie doteraz platí ministerstvo zahraničia Veľkej Británie.

Vedenie BBC sa preto snaží znížiť rozpočet stanice o 20 percent, teda asi o 700 miliónov libier (takmer 808 miliónov eur). Ročne BBC hospodári s rozpočtom 3,5 miliardy libier (vyše 4 miliardy eur). Koncesionársky poplatok je 145,50 libry (asi 168 eur) za rok.
BBC už v januári oznámila, že zníži v priebehu dvoch rokov o štvrtinu rozpočet pre svoje webové služby a prepustí v tejto sekcii štvrtinu zamestnancov, teda 360 ľudí.

debata chyba