Recenzia: Z nového Englisha slzy nepotečú

Johnny English rozhodne nie je Mr. Bean, aj keď má jeho tvár. Odrastené dieťa, ktoré maľovalo steny plyšovým mackom a na Vianoce sem-tam skončilo s hlavou v moriakovi, malo o poznanie menšie ego a oveľa vynaliezavejší humor. To však neznamená, že je tajný agent MI7 v podaní Rowana Atkinsona celkom na zahodenie. No treba mať naňho tú správnu náladu - náladu na nenáročný humor a opakujúce sa gagy.

15.10.2011 10:00
Znovuzrodený Johnny English ponúka plejádu... Foto:
Znovuzrodený Johnny English ponúka plejádu klasických fórov - kopancov, zámen aj dôkazov, že šťastie naozaj praje hlupákom.
debata

Znovuzrodený Johnny English totiž ponúka v prvom rade sériu overených kopancov do chúlostivých partií, nešťastných zámen nič netušiacich starých dám za tajomnú vražednú aziatku a ukážky pravdivosti príslovia, že šťastie praje hlupákom. Prekvapivo pri tom platí pravidlo, že čím ďalej, tým viac to diváka baví. Ak spočiatku „násilný“ humor veľmi neoslovuje, určite sa to zlepší neskôr, keď divák príjme Englisha takého, aký je, a ten dostane priestor aj na nejakú svojskú akciu.

Johnny English síce z prvého filmu odišiel víťazne (na drahom aute s rytierskym vyznamenaním a Nataliou Imbruglia po boku), no ďalej mu už šťastie veľmi neprialo. V Mozambiku, kde pôsobil ako šéf ochranky novozvoleného prezidenta, podľahol pozemským lákadlám a zatiaľ čo oboznamoval červenovlasú krásku vo vírivke so svojou pracovnou rutinou, jeho chránenca ktosi v priamom prenose zastrelil. Po potupnom vyhadzove z tajnej služby sa English utiahol do Tibetu, kde prešiel náročným (najmä pre jeho okolie) tréningom.

Lenže v Číne sa chystá atentát na premiéra a informátor MI7 odmieta hovoriť s kýmkoľvek, okrem prepusteného Englisha. Nové vedenie agentúry Pegasus (Gillian Andersonová) s nevôľou Englisha povolá naspäť do služby a pridelí mu aj pomocníka – 20-ročného Tuckera, ktorý nič neberie vážnejšie ako službu svojej vlasti – a počítačové hry. Spolu vyrazia do ďalekej Ázie, a to, že toho viac pokazia, ako vyriešia, asi ani netreba pripomínať.

Kúzlo televíznych „beanoviek“ Rowan Atkinson na veľké hollywoodske plátno nikdy celkom nepreniesol. Asi to ani nebolo možné. Napriek tomu najslávnejší britský komik ešte nie je celkom vyschnutým prameňom, i keď k tomu pravdepodobne neodvratne smeruje. Problém nového Johnnyho Englisha tkvie bohužiaľ v tom, že sa jeho tvorcovia z nejasného dôvodu rozhodli ubrať na komediálnosti a pridať na akcii. Výsledok sa dá prirovnať k vydarenému vtipu, ktorý však niekto naschvál „zabil“ suchým prednesom. Aj samotný Atkinson akoby šetril vlastný arzenál gagov, napríklad aj svoju typickú prostoduchú mimiku a celkovo pôsobí akosi príliš uhladene.

Našťastie, stále je sa na čom zasmiať, i keď slzy z očí tentoraz nepotečú.

Hodnotenie Pravdy: 3 hviezdičky z 5

Johnny English sa vracia, VB 2011
réžia: Oliver Parker
scenár: William Davies, Hamish McColl
hudba: Ilan Eshkeri
hrajú: Rowan Atkinson, Gillian Andersonová, Rosamund Pikeová, Dominic West a iní
dátum slovenskej kinopremiéry: 13. október

© Autorské práva vyhradené

debata chyba