West Side Story je večná

Na počiatku bol broadwayský muzikál. S výbornou hudbou Leonarda Bernsteina. Z úspechu javiskového predstavenia sa onedlho zrodil film. S výbornou hudbou Leonarda Bernsteina. Filmová verzia muzikálu West Side Story mala pred 50 rokmi americkú premiéru.

15.10.2011 07:00
West Side Story Foto:
West Side Story
debata

Je to príbeh Tonyho a Marie. Mladých ľudí z New Yorku, ktorí sa do seba zamilujú. Problém je, že vychádzajú zo znepriatelených gangov. On patrí k Tryskáčom, ona má brata u Žralokov. Zápletka ako zo Shakespeara. Rómeo a Júlia z newyorských ulíc, s pesničkami a tancom.

Tých milencov stvárnili Natalie Woodová a Richard Beymer. Kým však úlohy dostali, hovorilo sa aj o slávnejších menách. Vrátane Elvisa Presleyho, ktorý napokon na popud svojho manažéra úlohu Tonyho odmietol. Vraj by jeho menu mohlo uškodiť, že hrá postavu, ktorá sa spája aj s násilím. Audrey Hepburnová zase nemohla stvárniť Mariu, pretože bola v tom čase tehotná.

Presley neskôr svoje rozhodnutie oľutoval. Nečudo, veď film získal desať Oscarov z jedenástich nominácií. A na dlhé obdobie to bol jediný film, ktorý vyniesol Oscara za réžiu dvom tvorcom naraz. Nakrúcanie totiž viedol skúsený Robert Wise a pri hudobno-tanečných výstupoch preberal velenie Jerrome Robbins, ktorý bol choreografom aj režisérom divadelnej verzie.

„Bola to dosť dômyselná spolupráca. Jerry sa rozhodol, že ak bude jeho úlohou iba zopakovať svoju choreografickú prácu z divadelnej inscenácie, potom na filme nechce robiť. Ja som bol režisér aj producent, tak som usúdil, že filmu by najviac prospelo, ak by bol Jerry jeho spolurežisérom. Že by robil všetky hudobné a tanečné čísla a ja to ostatné,“ povedal Robert Wise. „Všetko to celkom fungovalo počas takých 60 percent nakrúcania. Potom sme však začali meškať a štúdio sa rozhodlo Jerryho prepustiť. Našťastie mal zostávajúce tanečné výstupy dopredu nacvičené a jeho štáb zostal so mnou, tak som to mohol nejako dokončiť,“ cituje Wisa webová stránka brightlightfil­ms.com.

Meškanie, prekročenie rozpočtu, úrazy hercov, ktorých Robbins poriadne vytrápil, a hoci svoje tanečné čísla nacvičovali už tri mesiace pred nakrúcaním, na pľaci ich choreograf ešte dolaďoval a prerábal. Wise zase trval na tom, že nechce nakrúcať iba v štúdiu a do filmu treba dostať skutočný New York.

Film napokon vstúpil do amerických kín 18. októbra 1961. A okrem Oscarov získal aj divácku priazeň. Stal sa druhým najúspešnejším titulom roka a filmový soundtrack West Side Story bol taký predávaný, ako dovtedy žiadny. Sám Leonard Bernstein mal síce výhrady k orchestrácii jeho hudby, ale aj vďaka snímke sa z piesní America, I Feel Pretty, Maria či Somewhere stali také populárne šlágre.

West Side Story
West Side Story
+3West Side Story

© Autorské práva vyhradené

debata chyba