Démonický Kinski nepoznal odstup, herectvo prenikalo do jeho súkromia

Nemecký filmový herec poľského pôvodu Klaus Kinski bol známy svojím až démonickým výrazom tváre. Svoje herecké umenie predstavil najmä vo filmoch režiséra Wernera Herzoga, napríklad v slávnom a legendami opradenom filme Fitzcarraldo. V utorok 18. októbra by sa dožil 85 rokov.

18.10.2011 07:00
Klaus Kinski Foto:
Klaus Kinski
debata

Narodil sa v poľskom Sopote 18. októbra 1926 ako Nikolaus Günther Nakszynski. Jeho otec bol lekárnikom a milovníkom opery. V roku 1930 sa rodina presťahovala do nemeckého Berlína. Vyrastal v biednych pomeroch v Nemecku, štúdium musel prerušiť, bol odvedený na front. Z armády dezertoval a zvyšok vojny strávil v Británii v zajateckých táboroch, bavil svojich spoluzajatcov vystúpeniami na pódiu. Po návrate do Nemecka sa začal živiť herectvom. Vystupoval vo vidieckych divadlách, jeho výzor a neprehliadnuteľný talent ho priviedol do známych nemeckých divadiel napríklad v Baden-Badene, Berlíne a tiež do Viedne.

Onedlho sa dostal aj na filmové plátno (Morituri, 1948), stal sa populárnym a obsadzovaným hercom westernov, thrillerov, hororov, exotických a dobrodružných filmov.

Zlom v jeho kariére nastal v roku 1972 prácou s režisérom Wernerom Herzogom. Obe osobnosti sa dostávali často do konfliktov, výsledkom ich spolupráce však nemožno uprieť kvalitu a výnimočnosť. Takými sú snímky Aguirre, der Zorn Gottes (Aguirre, hnev boží, 1972), Upír Nosferatu (Nosferatu, Phantom der Nacht, 1979), Woyzeck (1979) alebo Cobra Verde (Zelená kobra, 1987). Pozoruhodnou je aj snímka o bláznivom dobrodruhovi posadnutom operou Fitzcarraldovi v príbehu odohrávajúcom sa uprostred amazonských pralesov v psychologicko-dobrodružnom epose Fitzcarraldo (1982).

Klaus Kinski vytvoril v 180 filmoch postavy „šialenca z povolania“. V hraní podobných bláznivých úloh pokračoval však aj v súkromnom živote. Jeho sexuálne excesy sa pravidelne starali o potravu pre bulvárnu tlač. O potešenie z telesnej lásky sa vraj za života podelil so 4000 ženami. Bol ženatý trikrát, mal dve dcéry a jedného syna. Jeho dcéra Nastassja Kinski je úspešnou herečkou.

V roku 2003 sa pod názvom Kinski vo Viedni konala v tomto meste výstava, dokumentujúca po prvý raz neznámu Kinského mladosť: prvú veľkú lásku z Korutánska a ich stretnutie po 16 rokoch v roku 1958 v Theater am Fleischmarkt. Výstava dokumentovala jeho napínavý pracovný a súkromný pobyt v rokoch 1955–1962 v obľúbenej Viedni. Tieto roky patria ku Kinského najúspešnejším, čo sa týka pôsobenia na viedenských divadelných doskách. Bolo to zároveň však obdobie jeho najväčších pracovných a osobných tragédií.

Kinski zomrel 23. novembra 1991 v kalifornskom Lagunitas (USA) vo veku 65 rokov. Mal schopnosť v každej divadelnej úlohe oživiť a vyplniť svojou osobou celé divadelné priestranstvo. Publikum fascinoval a vytváral atmosféru plnú napätia a očakávania. Patril k fenoménom svojej doby, bol hviezdou divadla. Nepoznal odstup od profesie život a profesia sa mu stali identickými. Polarizoval ľudí – jedni ho milovali, druhí nenávideli.

debata chyba