Prepadajúci Gympel nahradí britský detektív Luther

Slovenská televízia vstupovala do jesennej sezóny pevne odhodlaná získať si priazeň mladých divákov. Prostriedkami, ktoré im tento cieľ mali priblížiť, boli najmä projekty pôvodnej tvorby - dramatický seriál Zlomok sekundy a mládežnícky Gympel.TV. Už v polovici októbra sa však ukazuje, že ani nákladná produkcia či snaha zavďačiť sa tínedžerom odľahčeným slovníkom nie je zárukou úspechu. Oba seriály už menia vysielací čas, osud Gympla pritom visí na vlásku.

19.10.2011 06:00
Herec Idris Elba ako inšpektor Luther. Foto:
Herec Idris Elba ako inšpektor Luther.
debata

STV s parametrami sledovanosti zápasí už dlho. Jedným z najčerstvejších pokusov o zmenu bolo predstavenie novej programovej štruktúry a konkrétnych noviniek vo vysielaní začiatkom septembra. Už o necelé dva mesiace neskôr však v STV dochádza k ďalším zmenám.

Z jesenného balíka noviniek vychádza najhoršie seriál pre mládež Gympel.TV. „S výkonom seriálu Gympel.TV nie sme spokojní. Dosahuje malú sledovanosť a nezasahuje ani tú cieľovú skupinu, ktorej je určený, teda mladých ľudí,“ otvorene priznáva PR manažér RTVS Richard Sümeghy, že je seriál sklamaním. V súčasnosti situáciu STV rieši posunom vysielacieho času z utorňajšej 21. hodiny na 21.50.

Lukratívnejší čas Gympel prenechá akvizičnej novinke – britskému krimiseriálu Luther (2010), ktorý sa dokonca uchádzal o ceny Emmy či Zlatý Glóbus a na Slovensku ho zatiaľ nikto nevysielal. „Luther má v zahraničí povesť kultového seriálu a my predpokladáme, že oň naši diváci prejavia rovnaký záujem,“ zhŕňa Sümeghy očakávania RTVS, ktoré sa zrejme opäť upnú k zahraničným zdrojom.

Svojho nedeľného večera sa musí vzdať veľkovýpravný seriál Zlomok sekundy s Klárou Issovou, ktorý STV uvádzala ako svoj najnákladnejší a najprestížnejší projekt. I keď ani tento seriál netrhal rekordy v sledovanosti, jeho presun z nedele na sobotu má podľa Richarda Sumeghyho o čosi prozaickejší dôvod – vhodne nadviaže na dlhodobo úspešnú Poštu pre teba a spolu tak vytvoria silný prime time. „Takáto štruktúra bude pre diváka iste aj komfortnejšia,“ dopĺňa Sümeghy. V novom čase STV odvysiela už najbližšiu epizódu seriálu.

debata chyba