Nemecká televízia sa má ospravedlniť Poliakom - za vojnový film

Odvolací súd v poľskom Krakove včera potvrdil rozsudok nižšej inštancie, podľa ktorého sa nemecká verejnoprávna televízia ZDF musí ospravedlniť bývalým bojovníkom poľského odboja.

24.03.2021 08:00
debata
Trojdielny nemecký film nahneval Poliakov. Foto: ZDF
Vojnová generácia - film - poster Trojdielny nemecký film nahneval Poliakov.

Tých rozhorčilo, že sa v trojdielnom televíznom filme Vojnová generácia (Unsere Mütter, unsere Väter) z roku 2013 objavil aj antisemitizmus medzi príslušníkmi vtedajšieho poľského protifašistického odboja. Verdikt krakovského súdu je už právoplatný.

Na poľskom súde nemeckých tvorcov zažaloval niekdajší varšavský povstalec a väzeň z koncentračného tábora v Osvienčime Zbigniew Radlowski (96), podporovaný svetovým združením bývalých vojakov Krajinskej armády (Armia Krajowa), ktorá bola hlavnou silou poľského odbojového hnutia počas druhej svetovej vojny a mala až 400-tisíc členov.

Podľa rozsudku sa ZDF musí ospravedlniť bývalým príslušníkom tejto armády a svoje ospravedlnenie musí zverejniť v Poľsku i v Nemecku, tri mesiace ho má ponechať aj na svojich internetových stránkach.

„Na ospravedlnení nám najviac záležalo,“ uviedla pre poľskú televíziu advokátka Radlowského Monika Brzozowská-Pasieková.

ZDF sa proti pôvodnému rozsudku prvostupňového súdu z decembra 2018 odvolala. Argumentovala tým, že zámerom nebolo popierať historickú pravdu, ani zmenšovať zodpovednosť Nemcov za holokaust.

Jedným z pätice hrdinov vo filme je totiž berlínsky Žid, ktorému sa podarilo ujsť z transportu do vyhladzovacieho tábora v Osvienčime. Ten ležal na území okupovaného Poľska. Utečenec sa potom pridal k poľským odbojárom, ale zatajil, že je Žid. Odbojárov filmári zobrazili ako antisemitov.

Poliakom prekážali zábery, ktoré naznačujú, že poľské obyvateľstvo dávalo potraviny odboju len pod podmienkou, že ich nedostanú Židia. Kontroverzná je tiež scéna, ktorá zachytáva útok Krajinskej armády na vlak s väzňami. Odbojári ich nechajú napospas osudu s vysvetlením, že „to sú len Židia a tí sú horší ako komunisti“.

Film preto v Poľsku vyvolal vlnu protestov. Antisemitizmus je tam dodnes veľmi háklivou témou a napriek tomu, že je antisemitské správanie Poliakov z vojnových aj povojnových čias historicky preukázané, Poľsko sa s touto stránkou svojej minulosti nevie vyrovnať.

Predvlani napríklad Varšava zrušila svoju účasť na plánovanom summite vyšehradskej štvorky s Izraelom v Jeruzaleme kvôli výroku vtedajšieho šéfa izraelskej diplomacie, ktorý vyhlásil, že Poliaci „nasali svoj antisemitizmus s materským mliekom“.

Poľsko bolo domovom jednej z najväčších židovských komunít na svete až do druhej svetovej vojny, v priebehu ktorej nacisti vyvraždili až tri milióny poľských Židov. Pre mnohých Poliakov je dodnes veľmi ťažké prijať skutočnosť, že sa niektorí príslušníci ich národa podieľali na prenasledovaní Ži­dov.

Na druhej strane však existujú tisíce doložených prípadov, keď Poliaci nasadzovali život za záchranu Židov.

Rozporuplné reakcie ohľadom tejto témy vzbudili už v minulosti poľské filmy ako Dozvuky (2012) či Oscarom ovenčená dráma Ida (2013).

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #film #vojna #židia #antisemitizmus #Vojnová generácia