Tvorcov South Parku mali sledovať scientológovia

Pohnevali si scientologickú cirkev a tá ich mala sledovať. Reč je o tvorcoch animovaného seriálu South Park Treyovi Parkerovi a Mattovi Stonovi. S obvineniami o sledovaní tvorcov prišiel Mark "Marty" Rathbun, bývalý vysokopostavený člen cirkvi. Na svojej stránke zverejnil interný dokument z roku 2006, ktorý hovorí o špehovaní filmárov.

26.10.2011 13:00
Tvorcovia South Parku si vo svojom seriáli... Foto:
Tvorcovia South Parku si vo svojom seriáli podali aj Toma Cruisa.
debata

Akciu mal mať na starosti zvláštny Úrad pre mimoriadne záležitosti. Ten je podľa Rathbuna sieťou, ktorej cieľom je terorizovať a obťažovať nepriateľov cirkvi. Úrad sa snažil dostať k tvorcom South Parku aj cez ich priateľov. Na Stona a Parkera vraj nasadil detektívov, ktorí ich mali sledovať a vypátrať niečo, čo by zdiskreditovalo ich reputáciu.

Hovorkyňa scientologickej cirkvi Karin Pouwová označila podľa britského denníka Telegraph tieto tvrdenia za nepravdivé a senzáciechtivé klebety. „Rozprávky, ktoré šíria zdroje tohto príbehu, odzrkadľujú typ myslenia, ktorý viedol k ich vylúčeniu z cirkvi,“ citoval Telegraph Pouwovú. Rathbun však tvrdí, že v nadchádzajúcich týždňoch chce prísť s ďalšími odhaleniami.

Tvorcovia seriálu, ktorý nepozná tabu, rozhnevali scientológov koncom roka 2005 epizódou nazvanou Trapped in the Closet (Uväznený v skrini). V nej jeden z hrdinov – Stan – vstúpi pre depresiu do scientologickej cirkvi. Jej členovia sú vďaka testom presvedčení, že Stan je reinkarnáciou ich zakladateľa L. Rona Howarda. Keď Stan ako znovuzrodený prorok povie Tomovi Cruisovi, prominentnému členovi cirkvi, že pozná aj lepších hercov, ako je Cruise. Ten sa zatvorí do skrine a odmieta z nej vyjsť, hoci ho na to vyzývajú Nicole Kidmanová či John Travolta. Výraz „vyjsť von zo skrine“ je pritom v angličtine aj označením pre priznanie inej sexuálnej orientácie. Práve o nej pri Cruisovi médiá často špekulujú.

Parker a Stone si často uťahujú aj z iných náboženstiev vrátane kresťanstva či judaizmu. Naposledy nepotešili Mormónov, keď na Broadwayi uviedli svoj muzikál Kniha Mormónova, ktorý mal premiéru v marci. Napriek nevôli cirkvi získal deväť prestížnych divadelných cien Tony.

debata chyba