Ak je nenávisť ako bumerang, náckom sa vráti

Na úvod v skratke o Tomášovi Rafovi, autorovi dokumentárneho filmu Utečenci sú tu vítaní, ktorý by si mal pozrieť každý jeden, najmä obyvateľ demokratickej Európy.

26.03.2021 10:00
debata (13)
Záber z dokumentárneho filmu Utečenci sú tu... Foto: Dafilms
Utečenci sú tu vítaní - film Záber z dokumentárneho filmu Utečenci sú tu vítaní.

Obzvlášť v čase, keď sa extrémizmus legitimizoval na úrovni národných politík a v parlamentoch a na čele vlád (Maďarsko či Poľsko) nielen u nás, ale aj v susedných krajinách, sedia nacionalisti s hodnotami v rozpore so základnými ľudskými právami a slobodami.

Observácia ako politické gesto

Tomáš Rafa je vizuálny umelec so silným politickým a angažovaným umeleckým programom. Téme extrémizmu či utečeneckej kríze sa venuje kontinuálne.

Možno ste videli jeho diela počas samostatnej výstavy Paradox tolerancie pred troma rokmi v bratislavskej Kunsthalle. Ak áno, je vám jasné, aké metódy používa. S kamerou či fotoaparátom vyhľadáva situácie v teréne. Realitu, často v hraničnej situácii, dokumentuje pozorovaním alebo do predkamerovej reality aj zasahuje.

Už názov spomínanej výstavy napovedá, aké problémy sa snaží priniesť do verejného diskurzu. Jeho film Utečenci sú tu vítaní momentálne ponúka streamovacia platforma Dafilms.

Vznikal ako systematický – a pohotovou reakciou na vznikajúcu situáciu aj impulzívny – zber materiálu. Rafa cestoval za utečencami i protestujúcim ľudom do krajín Európy od začiatku jednej z najväčších migračných kríz súčasnosti, ktorá začala byť okamžite celoeurópskym problémom. Film rámcujú udalosti odohrávajúce sa v rokoch 2015 až 2016.

Ako spôsob vyjadrenia tu využíva striktne observačnú metódu. Zúčastňuje sa na protestoch v susedných krajinách aj na Slovensku organizovaných ultranacionalistami a agresívnymi Hooligans. K ich hnevu sa pridáva xenofóbna časť populácie nehanbiaca sa za svoj strach z etnickej inakosti či nepredvídateľnej zmeny, ktorú prílev cudzincov do ich krajiny predstavuje.

Na bratislavskom Námestí SNP prehovára ku skandujúcemu ľudu Kotleba. Kúsok od agresívneho davu rieši polícia, v kontexte demokratického Slovenska, absurdnú situáciu. Protestu sa prizerá moslimská rodina, ktorej sa náckovia vyhrážajú ublížením priamo pred policajtmi.

Dianie zobrazené vo filme je autentické, autorská licencia spočíva v montáži a výbere fragmentov reality. Rafov názor je presný a z filmu jasný. Aj napriek tomu, že je za toleranciu, druhá strana mu nemôže vyčítať, že jej vo filme nedal priestor, alebo skreslil jej profil. Práve naopak, neonacisti svoj priestor dostanú a sami sa vyfarbia podľa starých známych stereotypov.

No dobre, ale čo s tým?

Autor otvára otázku, čo s problémom radikalizácie spoločnosti reálne robíme. Ultranacionalizmus a všetky formy extrémizmov sú pre demokraciu neprijateľné, práve preto, že jej hodnoty deformujú.

Bez ohľadu na to, ako rafinovane svoju nenávisť Kotleba a jemu podobní maskujú. Utečenci sú tu vítaní a dávnejšie rezonujúci dokument českého filmára a novinára Jana Geberta Až príde vojna o slovenských brancoch sú nekompromisné a mimoriadne dôležité diela.

Naivnú európsku predstavu o vyspelosti a rovnoprávnosti obnažujú až na kosť. Extrémne politické prúdy sa totiž môžu ľahko otočiť aj proti heterosexuálnemu bielemu mužovi. A čo ak bude musieť utekať zo svojho domova aj on?

Rafa zaznamenáva aj realitu v utečeneckých improvizovaných táboroch, mikrosituácie ľudí, ktorí si útek a dlhú cestu z krajín vo vojnových konfliktoch vládali zaplatiť a precestovali až do južnej a strednej Európy. Tu ich zadržiavajú na hraniciach za ostnatými plotmi a prirodzene v zúfalstve bojkotujú svoju neslobodu.

Dobrovoľníci a organizácie im pomáhajú, no ich bezvýchodiskové väznenie definujú zákony v krajinách, ktorými chcú prejsť ďalej na západ a pokúsiť sa niekde nejako začať odznova.

Rozzúrení sú náckovia počas protestov, aj antifašisti, zúfalá je polícia krotiaca dianie, aj putujúci, ktorí sú znechutení čakaním. No nie pre všetkých je signifikantná nenávisť.

Tá prislúcha len neofašistom a ľuďom, ktorí kričia heslá Slovensko Slovákom, Maďarsko Maďarom, Česko Čechom. Poliakov, najradikálnejšie orientovaný národ v Európe, azda ani netreba spomínať.

Tak čo prvé by sme mali podniknúť proti štrukturálnemu rasizmu a nacistickým tendenciám na Slovensku? Tvrdo ich odmietnuť a zbaviť sa vykonštruovaných výkladov dejín a dezinformácií. A najmladšiu generáciu učiť kriticky myslieť aj filmami, ako je ten Rafov.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #dokumentárny film #neonacizmus #migrácia #migranti #Tomáš Rafa