Šulíkova Neha má 30 rokov, teraz bude on-line

Bol to prvý celovečerný film Martina Šulíka a posledný, ktorý nakrútili vo filmových štúdiách na Kolibe. Film Neha je porevolučným filmovým dieťaťom a svojou dramaturgiou je považovaný za novátorské dielo. Po tridsiatich rokoch od výroby sa film dočká premiéry vo virtuálnom priestore.

27.03.2021 13:00
debata
Neha je prvým celovečerným filmom režiséra... Foto: SFÚ
Neha - film Neha je prvým celovečerným filmom režiséra Martina Šulíka.

Kino Lumiére doma uvedie Nehu on-line, v digitálne reštaurovanej verzii, v pondelok o 20:20 spolu s diskusiou s režisérom Martinom Šulíkom a scenáristom Ondrejom Šulajom.

Snímka Neha rozpráva komorný príbeh netradičného ľúbostného trojuholníka. Jeho hlavným hrdinom je dvadsaťročný Šimon (Gejza Benkö), ktorý si nerozumie s rodičmi a odchádza, aby našiel sám seba.

Spoznáva Viktora (György Cserhalmi) a Máriu (Poľka Maria Pakulnisová), ktorí ho vťahujú do svojho komplikovaného vzťahu, pohybujúceho sa na hranici nežnosti a krutosti. Šimon postupne odhaľuje ich spoločnú minulosť, začína rozumieť ich rozporom a podliehať ich spôsobu existencie. Vo filme účinkujú aj Iva Bittová, Adela Gáborová či Stanislav Štepka.

Martin Šulík napísal Nehu spolu s Ondrejom Šulajom, vizuálnu poetiku snímke dodali kameraman Martin Štrba a výtvarník Fero Lipták, ktorý tu debutoval ako filmový architekt. Hudbu pre film zložil Vladimír Godár.

"Neha bol pre mňa veľmi dôležitý film. Zadefinoval som si pri ňom kopu vecí o spôsobe roboty, o vzťahu k štábu, o vzťahu k realite. Ovplyvnilo to skoro všetky moje ďalšie filmy,“ spomína na nakrúcanie režisér Martin Šulík v dokumente O nehe, ktorý nakrútil filmový teoretik a dramaturg Kina Lumiére Michal Michalovič.

Neha zachytáva aj spoločenský pocit, ktorý zodpovedal dobe jej vzniku, krátko po nežnej revolúcii.

„Vtedy to bol zvláštny čas. Niečo sa skončilo, nejaké obdobie sa uzavrelo a Martin prišiel s myšlienkou, že by sme mohli zachytiť niečo typické pre zlom, ktorý nastal. Niečo, čo núti ľudí vracať sa do minulosti a prehodnocovať, a zároveň žiť v neistote z toho, čo ich čaká a čo bude,“ vraví scenárista Ondrej Šulaj.

Prevratný pri tvorbe bol podľa Šulaja najmä pocit slobody, zrazu nič nebolo treba zašifrovávať do skrytých metafor.

"Pri Nehe sme mali pred sebou voľný priestor, do ktorého sme mohli vložiť všetko priamo. A to bol zvláštny pocit, pretože takto sme neboli zvyknutí pracovať,“ vraví scenárista.

"Ten film vznikol do veľkej miery ako vzdor proti tomu, čo sa dovtedy robilo. Dovtedy bolo v kinematografii dôležité sociálne pozadie postáv. Každá postava musela byť niekde zamestnaná, musela mať konflikt v práci. My sme si povedali, že na to nebudeme tlačiť, že pre nás je zaujímavejší vnútorný svet hrdinov a ich vnútorné konflikty,“ dodáva režisér Martin Šulík, ktorý film nakrútil päť rokov po skončení štúdia réžie na VŠMU.

Dokumentárny film O nehe, ktorý vznikol o Šulíkovom filme v roku 2020 v produkcii Slovenského filmového ústavu (SFÚ), je bonusovým materiálom na blu-ray nosiči Neha.

Vydalo ho prestížne britské vydavateľstvo Second Run pre medzinárodný trh, kde zaznamenal priaznivý ohlas. Na Slovensku vydal SFÚ DVD Neha v roku 2013.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Martin Šulík #Ondrej Šulaj