Pomaly sa aj zabudlo, že sa film Generál nakrúcal, hovorí filmový kritik P. Konečný

Na premiéru čaká niekoľko slovenských filmov, vrátane snímky o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi.

29.03.2021 18:01
debata

Filmový publicista a kritik Peter Konečný verí, že sa situácia vo filmovom priemysle počas leta alebo v jeho závere začne posúvať a budú sa konečne pripravovať v kinách očakávané premiéry slovenských titulov.

Po otvorení kín volá aj vyše 30 slovenských dokumentárnych, hraných a animovaných filmov. Medzi nimi množstvo snímok, ktoré tvorcovia dokončili už vlani, ale ich premiéru pre pandémiu odložili.

„Tých projektov, ktoré teraz čakajú na zásadný moment – otvorenie kinosál, je obrovské množstvo. Väčšina z nich nechce ísť do online prostredia, ktoré má svoje nevýhody, čaká sa na to, že sa situácia aspoň čiastočne vráti do normálneho fungovania, že sa bude dať chodiť do kina aspoň obmedzene,“ podčiarkol Konečný.

Medzi snímkami „na čakačke“ je napríklad novinka Martina Šulíka Muž so zajačími ušami, Správa Petra Bebjaka, slovenský nominant na Oscara i národnú cenu Slnko v sieti.

Do kín príde aj dlho očakávaná rozprávka Juraja Jakubiska Perinbaba a dva svety či komédia Známi neznámi, slovenský remake talianskej snímky Úplní cudzinci, alebo aj výpravný film Generál.

„Bolo by dobré, keby sa film o M. R. Štefánikovi za skoro štyri milióny eur a s Milanom Ondríkom v hlavnej úlohe dostal do kín, pretože sa pomaly aj zabudlo, že sa nakrúcal,“ uviedol pre TASR Konečný.

„Kiná sú od 19. decembra 2020 zatvorené kontinuálne presne 100 dní. Na porovnanie, za 100 dní sa v nepandemickom roku 2019 predalo viac ako 1,7 milióna vstupeniek. Tržby za toto obdobie boli na úrovni 10 miliónov eur,“ rekapituluje Konečný. Doložil aj celkové čísla mapujúce aktívnosť kinoprevádzok z pohľadu pandémie.

„Jednosálovky sú zatvorené celkovo 216 dní, sieť Cinemax je zatvorená 269 dní a sieť Cinemacity 286 dní. Približné finančné straty na základe hrubých tržieb z minulých nepandemických rokov sú za roky 2020 a 2021 na úrovni 28 miliónov eur, a to predstavuje päť miliónov nepredaných lístkov (za predpokladu, že by do kín prišlo približne rovnaké množstvo divákov ako v roku 2019),“ sumarizoval Konečný.

Poukázal tiež na ohrozenú existenciu kultúrnych domov, ktoré sa ocitli počas pandémie koronavírusu v zúfalej situácii. A spolu s nimi aj malé, jednosálové kiná, ktoré sú často ich súčasťou.

„Mám obavu, že niekoľko kín na Slovensku to nerozchodí, aj keď sa opatrenia uvoľnia. Možno sa to týka aj niektorých multiplexových priestorov,“ predpovedá Konečný s tým, že „rozbehnúť“ kiná, ak to situácia dovolí, bude veľmi náročné.

Otázne je aj to, či bude ľuďom chýbať kino: „Streamovaný online priestor spôsobil istú mieru lenivosti v oblasti kultúrneho zážitku spojeného s filmom plus to, že za oveľa menej peňazí ľudia dostávajú často väčšiu istotu filmového, ale hlavne seriálového zážitku, pri ktorom sa môžu spoľahnúť na kvalitu, a je to pre nich menej riskantné, ako ísť do kina a platiť si lístok za film, z ktorého nemusia byť nadšení.“

Rozbiehanie kín bude podľa všetkého zvláštne, pretože doba ich zatvorenia je ozaj dlhá. „Láska k filmom tu stále je, len mám obavu, pretože nikto nehovorí o tom, koľko ľudí za tie mesiace stratilo záujem o kiná, nemajú na prvom mieste ich zachraňovanie,“ povedal filmový publicista.

debata chyba
Viac na túto tému: #film Generál #Peter Konečný