Historická dráma Fatima bude na Veľkú noc dostupná online

Historická dráma vlani v lete ovládla slovenské kiná.

30.03.2021 16:00
Fatima deti Foto:
Historická dráma Fatima sleduje príbeh trojice detí, ktoré sa stali svedkami zjavení.
debata

Historická dráma, ktorá vlani v auguste ovládla slovenské kiná, keď sa v premiérovom víkende stala najnavštevovanejším filmom, bude od 1. apríla dostupná na platformách Starmax, Slovak Telekom a Orange TV.

„Snímku si budú môcť pozrieť v originálnom anglickom znení so slovenskými titulkami alebo so slovenským či českým dabingom,“ informovala TASR PR manažérka Stanislava Borská.

Harvey Keitel vo filme Fatima. Foto: Bontonfilm
Fatima Harvey Keitel Harvey Keitel vo filme Fatima.

Fatima (r. Marco Pontecorvo) rozpráva príbeh troch malých portugalských pastierov, desaťročnej Lucie, jej bratranca a sesternice, ktorým sa v roku 1917 opakovane zjavila Panna Mária. Povedala im, že len modlitby a obeta ukončia prvú svetovú vojnu. Pokojný život detí sa zmenil a upreli sa na ne zraky celého sveta, túžiaceho po mieri.

Titulnú pieseň k snímke Fatima pritom naspieval svetoznámy tenorista Andrea Bocelli.

Po rokoch pri stretnutí s profesorom Nicholsom, známym spisovateľom a skeptikom, Lucia už ako rádová sestra spomína na udalosti svojho detstva aj na to, akým spôsobom im všetkým zmenili život.

Traja malí Portugalci sa nemuseli vyrovnať len so slávou a pozornosťou, ale najmä s nedôverou, urážkami a nátlakom zo strany cirkevných aj svetských predstaviteľov. Podobne ako mnohí dedinčania ani Luciina matka Mária neverí príbehu o zjavení a obviňuje dcéru z klamstva. Zatiaľ čo sa starosta Artur a zástupcovia cirkvi snažia deti presvedčiť, aby svoje tvrdenia odvolali, správa o zjavení sa rozšíri ďalej.

Pútnici z celej krajiny prichádzajú do Fatimy s nádejou, že ich modlitby budú vyslyšané. S prichádzajúcimi pútnikmi stúpa aj tlak na sekulárnu vládu, aby urýchlene vyvrátila svedectvo o zázračnom zjavení. Artur sa nakoniec rozhodne uväzniť deti v nádeji, že ich vyhlásia za nepríčetné. Psychiater však nenachádza žiadny dôkaz tohto tvrdenia a pustia ich na slobodu. V deň posledného zjavenia Panny Márie sa vo Fatime zhromaždia desaťtisíce veriacich dúfajúc, že budú svedkami zázraku. O tom, čo tam zažijú, sa hovorí dodnes.

Film vznikol v americko-portugalskej koprodukcii, tvorcom sa podarilo získať hviezdne herecké obsadenie. Dospelú Luciu stvárnila americko-brazílska herečka Sônia Braga, známa zo snímok Aquarius či Zázrak.

Lucia Moniz (známa z filmu Láska nebeská) vo... Foto: Bontonfilm
Fatima Lucia Moniz Lucia Moniz (známa z filmu Láska nebeská) vo filme Fatima.

Desaťročnú Luciu si zahrala Stephanie Gil, ktorá nedávno zažiarila vo filme Terminátor: Temný osud.

Hollywoodska legenda Harvey Keitel prijal úlohu profesora Nicholsa, ako starosta Artur sa predstavil Chorvát Goran Višnjič. Úlohy Luciinej matky sa zhostila Lúcia Moniz, známa ako temperamentná Portugalka z romantickej komédie Láska nebeská.

debata chyba
Viac na túto tému: #film Fatima