Zlaté maliny oceňujú to najhoršie z filmu. Už 40 rokov

Držiteľmi tej ceny sú aj slávne hollywoodske hviezdy. Sylvester Stallone ju dokonca získal desaťkrát a Madonna deväťkrát. Viaceré dostal i Adam Sandler, Ben Affleck, Eddie Murphy, Demi Mooreová, Sharon Stoneová, Will Smith, Kevin Costner či John Travolta. Nie je to však pocta, ktorou by sa chválili.

31.03.2021 08:00
debata
Americká herečka Halle Berry pri preberaní Zlatej maliny v roku 2005 divákov pobavila "ďakovnou rečou".

Zlatá malina, humorný protiklad Oscara, sa totiž neudeľuje najlepším filmom, režisérom, hercom či scenáristom, ale, naopak, tým "najhorším“. V týchto dňoch oslavuje 40. výročie svojho vzniku.

S nápadom vytvoriť túto "anticenu“ prišiel Američan John Wilson. Po štúdiu filmovej vedy pracoval v spoločnosti, ktorá sa starala o reklamné kampane pre filmový priemysel. Vďaka tomu sledoval vyše dvesto filmov ročne a získal obstojný prehľad.

Keď však videl filmové muzikály Can't Stop the Music s populárnou skupinou Village People a Xanadu so speváčkou Oliviou Newton-Johnovou, dospel k názoru, že sú hrozné a zaslúžili by si, aby ich niekto zosmiešnil.

Pravé zlato pre Cosbyho

"Šiel som domov a jasne si spomínam, ako mi napadlo: existujú Oscary pre dobré filmy, ale nijaká cena na opačnom konci rebríčka,“ vysvetlil Wilson pre britskú televíziu BBC. S priateľom Mo Murphym sa preto rozhodol, že to napravia.

Ocenenie Zlatá malina (The Golden Raspberry... Foto: Golden Raspberry Awards
Zlatá malina, filmová cena Ocenenie Zlatá malina (The Golden Raspberry Award, hovorovo Razzie).

Vytlačili program, pozvali známych a 31. marca 1981, keď diváci sledovali prenos zo slávnostného udeľovania Oscarov, sa v skromných podmienkach Wilsonovej obývačky v Los Angeles konala ich vlastná ceremónia.

Len čo spočítali hlasovacie lístky, Wilson v smiešnom smokingu predstúpil pred "obecenstvo“, aby na provizórnom pódiu z lepenky s atrapou mikrofónu oznámil výsledky. Paródia na Oscary sa mu tak zapáčila, že o nej informoval médiá, a zopár miestnych novín správu uverejnilo.

Wilson v recesii pokračoval. Po troch rokoch zistil, že ak svoje ocenenia odovzdá skôr – už večer pred udeľovaním Oscarov, má väčšie šance na publicitu, lebo novinári, ktorí kvôli spoločenskej udalosti prichádzali do mesta, budú mať aspoň o čom písať.

"Keď ma v roku 1984 CNN požiadala, aby sa mohla zúčastniť na mojej akcii a spravodajsky ju pokrývať, uvedomil som si, že to už nie je len taká hlúposť,“ zaspomínal si Wilson.

Spočiatku bolo zriedkavé, aby si umelci prevzali cenu osobne. To sa zmenilo v roku 1988, keď ju „vyhral“ známy komik Bill Cosby. Ten jej autorov zo žartu vyzval, aby mu dali skutočnú zlatú malinu. Ocenenie totiž zhotovovali z plastu a plechovej škatule od filmu.

Podľa Wilsona stálo iba 4,97 dolára, čo vraj zodpovedalo aj hodnote diel, ktoré oceňovali. Pomoc ponúkla televízia, kde mal Cosby vystúpiť. Zaplatila výrobu troch malín z rýdzeho zlata a počas šou ich Cosbymu odovzdali. Komik aj diváci boli nadšení.

Umelcov, ktorí si trofej prevzali, odvtedy pribúdalo. Ukazovali tak, že sa vedia zasmiať sami na sebe. Niektorí si po cenu chodia dokonca priamo na slávnostné podujatie, ktoré sa už koná v honosnejších priestoroch ako na začiatku.

Takto statočne si svoje "maliny“ odniesol napríklad režisér Paul Verhoeven alebo herečky Halle Berryová a Sandra Bullocková, ktoré to zobrali naozaj s humorom a ich príhovory vyvolali v publiku nečakané salvy smiechu.

Sandra Bullock v marci 2010 pri preberaní Zlatej maliny, ktorú dostala za komédiu Slečna zamilovaná, ukázala, že má skvelý zmysel pre humor. O deň neskôr získala Oscara za drámu Zrodenie šampióna.

Malina s Oscarom

Iróniou je, že si Zlatú malinu občas vyslúžia i umelci, ktorí o deň neskôr získajú Oscara. Stalo sa to spomenutej Sandre Bullockovej, skladateľovi Alanovi Menkenovi a scenáristovi Brianovi Helgelandovi. Zakaždým však išlo o dva rozličné filmy – jeden im priniesol svetový úspech, druhý presný opak.

Kuriozitou je aj to, že "malinami“ ocenili už i dvoch amerických prezidentov – Georgea W. Busha a Donalda Trumpa. Oboch za "herecký výkon“ v dokumentárnom fil­me.

O tom, kto "anticenu“ získa, dnes rozhoduje asi 1 100 organizo­vaných členov z USA a zvyšku sveta. Často sa im vyčíta zaujatosť, neodbornosť či pričasté preferovanie niektorých mien, ale Wilson kritiku odmieta. Jeho "porota“ údajne zodpovedá názorom bežného diváka.

Ako zdôraznil, ide najmä o zábavu. "Ceny akadémie sa berú tak vážne, že "maliny“ existujú, aby boli ihlicou, ktorá ten ich balón prepichne,“ pripomenul zakladateľ svojrázneho ocenenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hollywood #film #ocenenie #Zlaté maliny #herci #Zlatá malina #filmová cena