Festival slobody pripomína časy prenasledovania a neslobody

V petržalskom Dome kultúry Zrkadlový háj na pravom bratislavskom brehu Dunaja sa v utorok 22. novembra začína 1. ročník Festivalu slobody. Nadväzuje na úspešný nultý ročník prehliadky. Počas troch dní uvedie festival, ktorého organizátorom je Ústav pamäti národa, 19 dokumentárnych aj hraných filmov.

22.11.2011 12:00
Katyň Foto:
Na festivale premietnu aj Wajdovu drámu Katyň
debata

„Zámerom festivalu je, aby sme minulosť, ktorá sa na Slovensku udiala, dokázali sprístupniť čo najširšej verejnosti. Aby sme zverejnili filmy, ktoré na túto tému vytvorili aj mnohí slovenskí tvorcovia, najmä mladej generácii,“ povedal vedúci projektu Ondrej Krajniak, ktorý je v Ústave pamäti národa zodpovedný za dokumentárnu tvorbu.

Najmä kvôli školákom a študentom sa premietanie začína každý deň už o 9. hodine. Po skončení jednotlivých programových blokov bude nasledovať diskusia. „Pozvali sme tvorcov, ale aj historikov a tiež politických väzňov, ktorí boli protagonistami niektorých príbehov,“ pokračoval vedúci projektu.

Festival slobody otvorí film Martina Hanzlíčka Krátka dlhá cesta. Šesťdesiattriročný Fedor Gál sa v ňom vydal po trase pochodu smrti z nemeckého koncentračného tábora Sachsenhausen, počas ktorého na jar roku 1945 zavraždili jeho otca.

„Pri výbere bolo kľúčom, aby išlo o filmy, ktoré sa zaoberajú obdobím neslobody. Prvý deň je venovaný obdobiu holokaustu a odboju, druhý téme prenasledovania cirkví a posledný normalizácii. Na webovú stránku Ústavu pamäti národa sme dali výzvu, prihlásili sa tvorcovia a aj z ich filmov sme vyberali,“ dodal Ondrej Krajniak.

V stredu uzavrie festivalový program oscarový Obchod na korze Jána Kadára a Elmara Klosa s Jozefom Kronerom v hlavnej úlohe. Bodku za 1. ročníkom Festivalu slobody dá filmová dráma Katyň, v ktorej osvetľuje poľský oscarový režisér Andrzej Wajda jednu z najtemnejších udalosti poľských dejín. Sprievodným podujatím festivalu je výstava fotografií Praha očami tajnej polície.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba