Rockyho úder zasiahol publikum

Sylvester Stallone vie, čo je to americký sen. Vychutnal si ho vďaka Rockymu. Príbeh obyčajného chlapíka z periférie, ktorý sa dokáže presadiť v ringu, z neho urobil hviezdu. A bol to príbeh, ktorý Stallone napísal. Prvý film o boxerovi Rockym Balboovi mal premiéru pred 35 rokmi.

26.11.2011 07:00
Sylvester Stallone Foto:
Sylvester Stallone
debata

Vychováva vás ulica a žijete z ruky do úst? Nič to, treba byť húževnatý a chopiť sa šance. Všetkým môžete dokázať, že ste dobrý. Ale pozor, keď zacítite úspech, nezabúdajte na tie pravé hodnoty. Hlavne na rodinu. Taký je koncept prvého Rockyho. Stallone divákom ponúkol príbeh, ako sa z nuly vykľuje oslavovaný „borec“, a zároveň zdôraznil, že je to férový človek. Sám tvrdí, že hovoril o cti, reputácii a o vôli nebyť iba ďalším vagabundom v štvrti. Balboa je v závere filmu stredobodom pozornosti, stal sa hrdinom, ale on v ringu volá meno svojej milovanej.

Herec Burt Young, ktorý v sérii stvárnil Rockyho priateľa a švagra Paulieho, označil prvý film za malý, ale skvelo napísaný. „Deväťdesiatosem strán pouličnej prózy. A bolo to veľmi romantické,“ povedal o scenári. Nadšená bola aj americká Akadémia filmového umenia a vedy, ktorá Rockymu udelila Oscara za najlepší film, réžiu a strih. Stallone bol nominovaný za najlepší scenár a herecký výkon. Takto štartoval hviezdnu kariéru človek, ktorého neskôr spájali najmä s posmešnými oceneniami Zlatá malina.

Písal sa rok 1976, keď Rocky začínal svoj boj. Traduje sa historka, že filmové štúdio United Artists nechcelo, aby hlavnú úlohu dostal neznámy Stallone, ale on riskoval a trval na svojom. Oveľa neskôr vyhlásil, že ešte väčšie problémy mal s presadením šiestej a poslednej časti Rockyho. Všetci mu vraj hovorili, že tento hrdina je už pasé a pýtali sa, ako môžu „predať“ starnúceho exboxera. Záverečný film série napokon vznikol tridsať rokov po tom prvom. A prepadák to nebol.

Stallone sa síce vďaka Rockymu preslávil, ale zároveň si na seba ušil búdu, pretože keď skúšal šťastie s inými projektmi, diváci neboli spokojní. Chceli „svojho boxera“. Až Rambom sa Stallonemu podarilo znovu naplno zabodovať a k týmto dvom hrdinom sa aj vracal. V ringu vystriedal všelijakých súperov, v štvrtej časti Rockyho (1985) sa mu napríklad pod ruku dostal dvojmetrový sovietsky hromotĺk Ivan Drago, ktorý pôsobil ako bezcitný stroj. Stvárnil ho Dolph Lundgren.

Stallone teraz plánuje muzikálovú verziu Rockyho. „Veď je to v konečnom dôsledku ľúbostný príbeh,“ poznamenal. Do projektu sa ako producenti zapojili aj bratia Vitalij a Vladimir Kličkovci, ktorí budú zároveň trénovať hlavných predstaviteľov. Premiéra muzikálu by mohla byť o rok v Hamburgu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba