Zomrel ilustrátor Zdeněk Miler, autor Krtka

Vo veku 90 rokov zomrel výtvarník, ilustrátor a režisér animovaných filmov Zdeněk Miler. Je autorom Krtka, populárnej animovanej postavy. Potvrdil to lekár Roman Šmucler zo sanatória v Nové Vsi pod Pleší, kde sa Miler liečil.

30.11.2011 18:27
Zdeněk Miler Foto:
Výtvarník, ilustrátor a režisér animovaných filmov Zdeněk Miler.
debata

Som smutný, ale pán Miler sa dožil krásneho veku. A rovnako krásna je aj práca, ktorú vykonal. To, ako nakreslil Krtka, odráža, aký to bol človek. Nakreslil ho srdcom," citovala stránka idnes.cz Vlastimila Krála, ktorý disponoval právami na Krtka.

Rodák z Kladna Zdeněk Miller začínal v zlínskych fiálmových ateliéroch a od roku 1945 spolupracoval s legendárnym Jiřím Trnkom v barrandovskom štúdiu Bratři v triku, pre ktoré vytvoril aj slávne logo.

„Walt Disney použil pre svoje kreslené príbehy takmer všetky zvieratká, iba jedno nie. To som si vybral ja,“ vysvetlil Miler už skôr, prečo si za hlavného hrdinu svojich diel zvolil malého hmyzožravca. Údajne mu to napadlo, keď pri prechádzke zakopol o krtinec. V roku 1956 vznikol prvý a asi najslávnejší Krtkov príbeh o tom, ako prišiel k nohaviciam. V rovnakom roku zaň Miler získal cenu na filmovom festivale v Benátkach, kde ho ocenili aj neskôr.

Na svojom konte má Miler viac ako päť miliónov predaných kníh a množstvo cien.

Príbehom s Krtkom venoval Miler väčšinu svojej tvorby – asi 50 filmov z celkových 70. Okrem toho jeho nezameniteľné ilustrácie ozdobili cez 40 kníh pre deti. Na večerníčkoch a knižných príbehoch s roztomilo nemotorným Krtkom vyrastajú generácie detí nielen v Česku a na Slovensku už vyše pol storočia. V Nemecku je Krtko známy ako Maulwurf, v anglicky hovoriacich krajinách ako Mole. Milujú ho aj v Škandinávii a Japonsku a poznajú ho aj diváci v Číne. Na svetovej výstave EXPO 2010 v Šanghaji patril k hlavným trhákom českej expozície.

debata chyba