Milerovho krtka závidí českému filmu aj Hollywood

"Krtka som sledoval na všetkých možných záberoch z vesmírnej lode. Vyvolal vo mne množstvo spomienok," povedal v lete Zdeněk Miler. Populárny český výtvarník a filmový režisér to považoval za najkrajší darček k svojej deväťdesiatke, ktorú oslávil 21. februára.

02.12.2011 14:00
 Krtko a jeho kamaráti Foto:
Krtko a jeho kamaráti
debata

Sen o stretnutí s kozmonautom Andrewom Feustelom, ktorý vzal krtka na palubu raketoplánu Endeavour, sa mu už nesplnil. Zomrel v stredu popoludní v sanatóriu v Novej Vsi pod Pleší. Posledné mesiace tam trávil v spoločnosti plyšového krtka aj listov a obrázkov, ktoré mu posielali deti z materských škôl. A v spoločnosti lekárov i zdravotných sestier, ktoré na jeho filmoch o krtkovi vyrástli.

Výtvarníkovi počaril film
Ako výtvarník, režisér a často aj scenárista sa Zdeněk Miler podpísal pod 70 filmov. Ilustráciami dotvoril viac ako 40 kníh pre deti. Na konte má 5 miliónov predaných výtlačkov, za čo získal Zlatú paletu od nakladateľstva Albatros a mnoho ďalších ocenení.
Rodák z Kladna sa rozhodol pre dráhu výtvarníka. Po absolvovaní Štátnej grafickej školy v Prahe pokračoval v štúdiu na Vysokej škole umeleckopriemy­selnej. Počas vojny, keď nacisti zatvorili české vysoké školy, nastúpil do Baťových ateliérov kresleného filmu v Zlíne. Našiel tam skvelého učiteľa – Jiřího Trnku. Naučil sa uňho animátorské remeslo aj základy scenáristiky.

Po vojne vysokoškolské štúdium dokončil a prešiel do novozaloženého pražského trikového štúdia Bratři v triku. V súťaži o jeho znak zvíťazili Milerovi traja kučeraví chlapci v námorníckych tričkách. Ako odmenu dostal týždeň platenej dovolenky.
V roku 1948 debutoval animovaným filmom O milionáři, který ukradl slunce. Do roku 1957, keď vznikol prvý Krtko, nakrútil päť ďalších snímok. Popri práci na kreslených filmoch sa venoval aj voľnej tvorbe, ktorú vystavoval od 50. rokov minulého storočia.

Hviezda sa zrodila na zákazku
Na počiatku dvanásťminútového filmu Jak Krtek ke kalhotkám přišel bola zákazka. Zdeněk Miler dostal za úlohu urobiť snímku o výrobe plátennej košele. Aby z nevábnej témy o výrobnej technológii urobil niečo zaujímavé, rozhodol sa o nej rozprávať cez postavu zvieratka. Ale akého? Nesmelo to byť žiadne z tých, ktoré obsadil do svojich filmov Walt Disney.

V zúfalstve sa vybral do lesa s tým, že možno na niečo príde. Nič. Už sa vracal domov, keď z ničoho nič zakopol a spadol. „Pozrel som sa pod nohy a tam krtinec. V tej chvíli som vedel, mojím hrdinom bude krtko,“ povedal v rozhovore pre i.dnes.cz. Nápad bol na svete, ako ho však premeniť na obrázok. Krt je slepý, výtvarník však potreboval, aby jeho hrdina vyjadroval očami emócie. Krtkovi teda namaľoval výrazné zvedavé oči. Zbavil ho fúzov, ktoré v prvých nákresoch boli, a nakreslil mu červený ňufáčik.

„Vravel som si, že sa mi budú zoológovia smiať, pretože tak krtko vôbec nevyzerá. Ale viete, že som v jednej encyklopédii našiel obrázok krtka s ružovým nosom?“ povedal Zdeněk Miler v rozhovore pre xmen.cz. Košeľu, ktorá bola v zadaní, napokon vymenil za nohavice. Výroba filmu trvala dva roky, ale výsledok stál za to. Film Jak krtek ke kalhotkám přišel slávil ohromné úspechy na festivale v Benátkach a získal hlavnú cenu Zlatého leva.

V druhom filme Krtek a autíčko prestal hlavný hrdina hovoriť. Aby ho nebolo treba dabovať do iných jazykov, keďže čierny hrdina si podmanil svet. Krtkove citoslovcia, zvolania, vzdychy, smiech a plač nahral v štúdiu so svojimi malými dcérami.

Viac dobrodružstiev už krtko nezažije
Aby nebol krtko sám, prikreslil mu kamarátov – myšku, ježka aj bociana. Scenáre si písal sám, pomáhali mu však aj iní, napríklad spisovateľ Ivan Klíma. Do roku 2002 nakrútil Zdeněk Miler 50 príbehov so svojím najobľúbenejším hrdinom.

Istý čas uvažoval „krtkov otec“ o tom, že by v príbehoch hrdinu obľúbeného na celom svete mohla pokračovať jeho dcéra výtvarníčka. Napokon sa rozhodol, že nie.

„Napríklad Josef Lada chcel, aby v jeho diele pokračovala jeho dcéra, čo sa aj stalo. Ladovská poetika však bola šmahom ta-tam. A to by som nechcel,“ vysvetlila v rozhovore pre idnes.cz legenda českého kresleného filmu.

Odišiel autor, filmy ostali. A budú na nich vyrastať ďalšie generácie detí na celom svete.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba