Holmes sa vracia. A hrajú mu slovenskí Rómovia

V Londýne mala vo štvrtok slávnostnú premiéru druhá časť filmu Sherlock Holmes, v ktorom stvárňujú hlavné úlohy Robert Downey jr. a Jude Law. Ostro sledovaný projekt vznikol v americkej produkcii, ale spolupracovali na ňom aj umelci zo Slovenska. Konkrétne rómski muzikanti, ktorých si vybral hudobný skladateľ Hans Zimmer. Oscarový autor za nimi dokonca vycestoval na východ Slovenska. Našiel tam aj Sendreiovcov, s ktorými potom nahrával vo viedenskom štúdiu.

11.12.2011 15:00
Jude Law (vľavo) a Robert Downey Jr. Foto:
V príbehu Sherlock Holmes: Hra tieňov hlavné úlohy stvárnil Jude Law (vľavo) a Robert Downey Jr.
debata

Zimmerovi sa nápad na cestu vynoril vo chvíli, keď sa v scenári druhého Sherlocka Holmesa dočítal o postave cigánskej veštice. „Myslel som, že by bolo dobré konfrontovať dve kultúry – môj symfonický orchester so živočíšnosťou rómskeho hrania,“ cituje ho webová stránka huffingtonpost.com. Zimmer sa teda vydal na prieskum. Ako uviedol, vždy, keď počul nahrávky rómskeho muzicírovania, znelo to tak svojsky, že dosiahnuť niečo podobné v Hollywoode alebo Londýne považoval za nemožné. A navyše chcel spoznať život ľudí, hudbu ktorých obdivoval. To ho zaviedlo až na východné Slovensko.

„Keď sme tam prišli, tešili sa z nás. Nie preto, že sme boli z Hollywoodu, ale že sme boli ľudia, ktorým záležalo na tom, aby za nimi vôbec vycestovali,“ povedal Zimmer a narážal tým na problém segregácie rómskych komunít. „Existuje také staré klišé, ktorému som nie celkom veril – že hudba je univerzálny jazyk. V tomto prípade sa mi však potvrdilo, že to funguje,“ dodal slávny skladateľ. Päťdesiatštyriročný rodák z Nemecka získal Oscara za hudbu k filmu Leví kráľ a spolupracoval aj na snímkach Rain Man, Thelma a Louise, Gladiátor, Tenká červená čiara, Temný rytier, Počiatok či na sérii Piráti Karibiku.

Prvá časť Sherlocka Holmesa sa do kín dostala pred dvomi rokmi a jej celosvetové tržby sa vyšplhali až na 524 miliónov dolárov (približne 391 miliónov eur). Druhá časť má za sebou losangeleskú a londýnsku premiéru a do britskej aj americkej kinodistribúcie vstúpi 16. decembra. Na Slovensku ju začnú premietať 29. decembra pod názvom Sherlock Holmes 2: Hra tieňov. Oba filmy pritom nakrútil britský režisér Guy Ritchie. A tak ako v prvej časti aj tentoraz si Robert Downey jr. zahral Holmesa a Jude Law postavu Dr. Watsona. Spomínanú cigánsku vešticu stvárnila Noomi Rapaceová a v snímke účinkujú aj Rachel McAdamsová, Jared Harris, Stephen Fry či Kelly Reillyová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba