Francúzske filmové delikatesy podávajú virtuálne

Hoci uvoľňovanie opatrení je už na dohľad, filmoví fanúšikovia si ešte musia vystačiť s ochutnávkou filmov cez on-line platformy. Kalorickú bombu v podobe desiatich francúzskych filmov ponúkne filmová prehliadka Crème de la Crème, ktorá bude od pondelka do nedele prebiehať on-line, najskôr na platforme Edisonline a následne na kinaspolu.sk.

11.04.2021 17:00
Johanka-z-Arku Film Europe Foto:
Jedným z premiérových titulov prehliadky je aj posledný film Bruna Dumonta Johanka z Arku.
debata

„Dokázali sme sa prispôsobiť dobe, a preto tento rok milovníci francúzskej kinematografie neprídu o to najlepšie, čo francúzska filmová kuchyňa ponúkla za posledný rok,“ hovorí Dominik Hronec, kreatívny riaditeľ spoločnosti Film Europe, ktorá prehliadku organizuje spolu s Francúzskym inštitútom. Crème de la Crème ponúkne štyri filmové premiéry a desať dvojičiek (príbuzných filmov, ktoré spája rovnaký režisér, herec alebo spoločná téma) a k tomu film mysteriózny animák pre deti Dilili v Paríži.

Láskavé komédie aj krimi

Prehliadku spomedzi premiérových filmov v pondelok odštartuje komédia Delete History (2020). Pohladí dušu všetkých, ktorí sa strácajú vo svete moderných technológií. Dve ženy a jeden muž z predmestia všemožne čelia nástrahám sociálnych médií a modernej doby, nedarí sa im, a tak vyhlásia bojkot moderným technológiám. Snímku ocenenú Strieborným medveďom na festivale Berlinale nakrútilo režisérske duo Benoît Delépine a Gustave Kevern a rozšírili ňou portfólio svojich filmov, kde hlavným kapitálom je láskavý humor a satira. Z ich dielne je aj komédia Je mi fajn s.r.o. (2018), v ktorej dôjde ku kolízii dvoch svetov – Monique pomáha ľuďom na pokraji spoločnosti, jej brat Jacques sa oproti tomu snaží za každú cenu zbohatnúť. Vo filme si zahrala aj slovenská herečka Jana Bittnerová, ktorá pôsobí vo Francúzsku.

Ľúbostný trojuholník, krimizápletka a prvky filmu noir, to sú základné ingrediencie snímky Milenci (r. Nicole Garcia, 2020). Mladá Lisa žije luxusný život s manželom a na dovolenke stretne svoju bývalú lásku, drogového dílera. Rozhodne sa pre dvojaký život, komfort a bezpečie na jednej strane a vášeň s neistotou na druhej strane. Film si vyslúžil nomináciu na Zlatého leva v Benátkach. Herečka v hlavnej úlohe – Stacy Martin – je spojivom s ďalšou snímkou uvádzanou na prehliadke, filmom Obávaný. Životopisný film zachytáva búrlivé životné obdobie jedného z najznámejších francúzskych režisérov Jeana-Luca Godarda a jeho mladučkej manželky Anne Wiazemsky.

Johanka na dva spôsoby

Majster pokrivenej reality, ako nazývajú francúzskeho režiséra Bruna Dumonta, sa v posledných rokoch dvakrát vyjadril k téme Johanky z Arku. Najskôr to bolo v roku 2017 metalovo-rapovo-tanečný muzikál o jej detstve, Johanka Superstar. Budúca panna Orleánska v ňom spieva o násilí páchanom Angličanmi na francúzskej pôde počas storočnej vojny. S rovnakou herečkou v hlavnej úlohe, s mladučkou Lise Leplat Prudhomme, ale z úplne iného pohľadu a s plnou vážnosťou, sa k oslavovanej francúzskej hrdinke vrátil v roku 2019. V historickej dráme Johanka z Arku, ktorá je ďalšou premiérou Crème de la Crème, sa venuje obdobiu, keď bola postavená pred cirkevný súd. Moderne a strhujúco podaný výsek z dejín, odohrávajúci sa v monumentálnej katedrále v Amiens, ocenila aj porota v sekcii Un certain regard na festivale v Cannes.

Štvrtým premiérovým filmom prehliadky bude hororová komédia Teddy (2020), ktorú uviedli aj v oficiálnom výbere festivalu Cannes 2020. Debutujúci režiséri, dvojičky Ludovic a Zoran Boukherma, sa v príbehu z francúzskeho vidieka zamerali na dvadsaťročného Teddyho. Mladíka poškriabala šelma a prechádza zmenami, pri ktorých sa ho čoraz viac zmocňujú zvieracie pudy. V hlavnej úlohe sa predstavuje nastupujúca herecká hviezda Anthony Bajon, ktorý zaujal v roku 2018 vo filme Modlitba. Ten je tiež súčasťou filmovej prehliadky. V charakterovej štúdii Modlitba (r. Cedric Kahn) si zahral zo závislosti sa liečiaceho adolescenta, ktorý sa mení na svojbytnú duchovnú bytosť.

Ochutnávku francúzskych filmov dopĺňa zbierka oceňovaných festivalových snímok francúzskej kinematografie z posledných rokov: komédia Sladký útek o päťdesiatnikovi Michelovi unikajúcom pred krízou stredného veku po rieke na kajaku, oscarová Juliette Binoche vo filmoch Pravda a Kto si myslíš, že som. Ďalej sú to Bedári, film o gangoch na predmestí Paríža, experimentálna snímka Lux Æterna a staršia komédia Zbohom Berthe (2012) o ľúbostných a iných strastiach jedného lekárnika.

Na prehliadku Crème de la Crème si možno kúpiť jednodňové lístky alebo permanentku, po skončení na platforme Edisonline sa filmy budú premietať v rámci projektu kinaspolu.sk, kde kúpou lístka diváci podporia viaceré zatvorené kiná. Ďalšie informácie sú na stránke cdlc.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cannes #Berlinale #Crème de la Crème #Bruno Dumont