Filmový celuloid čakajú posledné roky života - kiná sa digitalizujú

Klasickému celuloidu, ktorý bol základným materiálom na zaznamenávanie filmov posledných 120 rokov, zdá sa, odzvonilo. Podľa najnovších prieskumov v USA už v januári roku 2012 získajú početnú prevahu kinosály, v ktorých sa premietajú filmy v digitálnych verziách a rovnaký trend nemožno prehliadnuť ani v iných svetových regiónoch. Za bod, z ktorého už nebolo možné návratu, pritom odborníci považujú film Jamesa Camerona Avatar. Reťazovú reakciu výmeny premietacích zariadení spustil ešte v roku 2009.

29.12.2011 07:00
Záber z filmu Avatar. Foto:
Záber z filmu Avatar.
debata

Podľa medzinárodného prieskumu spoločnosti IHS Screen Digest posledné americké kiná prejdú digitalizáciou do konca roka 2013. Kiná západných európskych štátov ich budú nasledovať najneskôr do konca roka 2014. Nežiaduce efekty doškrabaného plátna a praskotajúci zvuk si tak z nostalgie ponechajú zrejme už len menšie filmové kluby, ktoré živí skôr staršia kinematografia ako premiérové filmy.

Len pred dvoma rokmi pritom digitálne premietanie tvorilo len 15 percent celosvetovej kinodistribúcie. Aj v tomto smere sa míľnikom vývoja kinematografie stal 3D hit režiséra Jamesa Camerona Avatar, najúspešnejší film všetkých čias. Na jednej strane sa film z roku 2009 priaznivo prejavil na návštevnosti kín po celom svete, na druhej strane však donútil kiná investovať do lepšieho digitálneho vybavenia, na ktorom by jeho tri dimenzie skutočne vynikli.

Ale kvalita nie je jediným benefitom digitalizácie. Je ním nepochybne aj cena. Kým kópia filmu na celuloide (na ktorú sa používa aj nie práve najlacnejšie striebro), stojí zhruba 1 800 eur, v digitálnej verzii je to len 180 eur. Hollywoodsky filmári sa tak môžu tešiť na ešte väčšie zárobky, keďže cena vstupeniek do kín sa ich digitalizáciou znižovať iste nebude.

debata chyba