Televízny Silvester: Limonádový Joe zabaví určite. Ďalej sú už otázniky

Päť filmov s Budom Spencerom v jeden deň? Tento rok sa to už v silvestrovskom vysielaní nezopakuje. Karel Gott však chýbať nemôže. A televízie na Silvestra opäť stavili aj na svoje vlastné seriály a zábavné šou. Preto sa v hlavnom večernom programe Markízy, JOJ a Jednotky neobjaví žiaden film. Tie ponúknu kanály JOJ Plus, Doma a Dvojka.

30.12.2011 16:00
Nový rok má na Markíze vítať aj Michal David. Foto:
Nový rok má na Markíze vítať aj Michal David.
debata

Keď je menej viac?
Svojsky vyriešila denný program televízia JOJ Plus, ktorá bude od rána až do 16. hodiny striedavo uvádzať seriály Simpsonovci a Život po ľuďoch. Prvý z nich je animovaný a netreba ho predstavovať. Ten druhý je dokumentárny a zaoberá sa hypotézami, čo by sa stalo s našou planétou po zániku ľudstva. Aký by to malo dosah na prírodu aj na výtvory, ktoré po sebe zanechal človek. Takto vyriešené vysielanie síce vyzerá jednotvárne, ale na druhej strane to môže byť lepšie riešenie ako uvedenie „odpadových“ komédií, čo sa na Silvestra stáva. JOJ Plus sa to však nestane ani večer, pretože ponúkne osvedčenú českú klasiku – komédiu Limonádový Joe.

Po desiatej večer sa už tento kanál vráti k monotónnosti a bude vysielať jednu časť Mafstory za druhou. JOJ zase cez deň odreprízuje štyri epizódy Profesionálov za sebou. A tak ako vlani aj tento rok odštartuje hlavný večerný program Silvestrovským Panelákom. Kým obrazovky ovládne Karel Gott, stihne TV JOJ ešte ukázať „to najlepšie“ zo svojich reality šou Farmár hľadá ženu a Mama, ožeň ma.

Česká istota
Aj na Silvestra si slovenské televízie vypomôžu starými českými filmami, hoci v oveľa menšej miere ako počas vianočných sviatkov, keď si „vystrelili“ tie najžiadanejšie komédie a rozprávky. JOJ uvedie 31. decembra Poslušne hlásim, Jednotka Slovenskej televízie komédiu Anděl na horách a Dvojka zase fantazijnú snímku Barón Prášil. Sú to síce okukané tituly, ale pravdepodobnosť, že zabavia lepšie ako nemecké romantické filmy a väčšina amerických komédií z ponuky TV Doma, je vysoká. Markíza oproti tomu siahla po novšej českej rozprávke Dažďová víla, ktorá mala výraznú sledovanosť počas svojej utorkovej premiéry na prvom programe Českej televízie. Dosiahla tam až 36-percentný podiel na publiku v kategórii diváci nad 15 rokov.

Nefilmové večery na Markíze a Jednotke budú patriť šou a osvedčeným formátom televízií. V prvom prípade sa sitcom Zita na krku zmení na Zitu na tanieri, potom príde Partička a o 22. hodine nastúpi zábavná šou Let's Silvester! V druhom prípade sa večer začne koncertom Cigánski diabli a hostia, ktorý vystrieda silvestrovské vydanie relácie Kto hovorí pravdu a o 22. hodine sa program opäť zvrtne k hudbe v špeciálnej verzii Legiend popu s názvom Legendárne slovenské hity.

Čo je doma, to sa predsa počíta
Programový riaditeľ Slovenskej televízie Andrej Miklánek už sľubuje, že Legendy popu sa pre divácky záujem vrátia aj v roku 2012. O plánovanom investovaní do filmovej tvorby pritom povedal, že finančná situácia dovolí televízii podporiť asi len jeden či dva pôvodné filmy a ohlásená je výroba štyroch Filmoviedok. Silvestrovský večer na Dvojke však ukazuje, že keď ide o výnimočné dni ako Silvester, tak sa film „z vlastnej kuchyne“ Slovenskej televízii zíde. Tentoraz zužitkuje tragikomédiu Dlhá cesta domov, ktorá vznikla vlani v rámci projektu Nesmrteľní.

A toto nie je jediný prípad. Prvého januára totiž Jednotka odpremiéruje psychologickú drámu Čerešňový chlapec, na ktorej sa STV koprodukčne podieľala. Príbeh televíznej moderátorky a režisérky, ktorá sa pustí do odkrývania pohnutých životných osudov kedysi slávneho herca, nakrútil Stanislav Párnický. No a verejnoprávna televízia spolupracovala aj na výrobe „mierne čiernej“ a nevydarenej komédie Mŕtvola musí zomrieť. V kinách ju diváci odignorovali. Na Jednotke si ju môžu pozrieť dnes po 20. hodine.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba