Recenzia: Holmes to preháňa

Pomaly vyprchalo prvotné prekvapenie z toho, ako vyzerá Sherlock Holmes v rukách režiséra Guya Ritchieho. Teraz už diváci vedia, čo ich čaká. Že to nebude rozprávanie postavené na dôvtipnom riešení náročných hádaniek, ale dynamická prehliadka výstredností. Že sa nepôjde pomaly k cieľu a každý krok bude mať svoju váhu, ale treba sa prichystať na prudkú jazdu. So Sherlockom, ktorý všetko bleskovo oskenuje pohľadom a okamžite vyhodnotí situáciu. Aby vzápätí predviedol svoje bojové umenie a prizdobil to ešte čímsi komickým. Tak to funguje v Hre tieňov. Druhej časti Sherlocka Holmesa v Ritchieho réžii.

03.01.2012 09:00
Robert Downey jr. a Jude Law v hlavných úlohách... Foto:
Robert Downey jr. a Jude Law v hlavných úlohách druhej časti filmu Sherlock Holmes s podtitulom Hra tieňov.
debata

Geniálny aj streštený
Je to síce detektív s bystrým úsudkom a oceľovou päsťou, ale vykazuje aj znaky inšpektora Clouseaua. Je totiž dosť streštený a rád používa rôzne preoblečenia. Koniec koncov, keď Sherlocka po čase opäť navštívi jeho priateľ Watson, vyzerá to trochu tak, ako keď sa domov vrátil Jacques Clouseau a s Katóom rozpútali bláznivú akciu.

Doktor Watson sa žení, ale Holmes má rozbehnutý nový prípad, takže svojmu priateľovi prekazí medové týždne. Protivníkom číslo jeden je profesor James Moriarty (Jared Harris), ktorý podnecuje napätie medzi európskymi krajinami. S plánom, že keď konečne pretečie pohár trpezlivosti a rozpúta sa vojna, on z nej bude profitovať.

Sherlock síce upozorňuje Moriartyho, že Watsona už má nechať na pokoji, ale profesor nesúhlasí. Veľký detektív preto nemôže svojmu priateľovi dopriať súkromie. Bolo by to príliš nebezpečné. A tak sa obaja vydávajú na cestu po Európe, aby prekazili Moriartyho plány. Najprv ich čaká Paríž, potom Berlín a rozhodujúci úder padne vo Švajčiarsku.

Dobrá dvojica
Ústrednú dvojicu hrdinov stvárňujú tí istí herci ako v prvom filme. A to je dobre. Robert Downey jr. má zmysel pre komickosť, takže v stave vystrájania nepôsobí bezradne a kŕčovito. Vie zároveň, ako má "pribrzdiť” a nechať zaznieť vážnejší tón. Len škoda, že tvorcovia chcú Sherlocka "predať” najmä cez to komické a akčné. V tomto smere im chýba cit pre mieru, čo filmu škodí. Nezachráni to ani charizma Downeyho jr., ktorému zdatne (a zjavne s chuťou) sekunduje, lepšie povedané nahráva Jude Law v úlohe Dr. Watsona.

Nech sú ostatné postavy akokoľvek vhodne obsadené, zostávajú v úzadí – buď sú len doplnkové, no zaujímavé/zábavné, alebo posúvajú dej, hoci až také zaujímavé nie sú. To druhé platí napríklad pre cigánsku vešticu v podaní Noomi Rapaceovej.

Keby tvorcovia prečistili hlavnú vetvu rozprávania a poskytli väčší priestor pnutiu medzi Sherlockom a porovnateľne dôvtipným profesorom Moriartym (samozrejme za asistencie druhej silnej línie – vzťahu Sherlocka s čerstvo ženatým Watsonom), azda by to bolo atraktívnejšie a dramatickejšie ako tento príbeh. V ňom sa síce veľa cestuje, veľa strieľa, veľa blázni, ale tá rýchlosť a vonkajšia honosnosť potláčajú napätie, nehovoriac o diváckom pôžitku zo spoluúčasti na riešení zložitého, obozretne odkrývaného prípadu.

Nie je to zlé, ale…
Hra tieňov je remeselne zvládnutý film a obsahuje dosť podnetov, ktoré publikum zabavia. Ako však napreduje, je druhý Holmes čoraz akčnejší, „bombastickejší“ a únavnejší. Tvorcovia chcú publikum všelijako ohúriť, akurát sa im nedarí vytiahnuť taký tromf, ktorý robí skvelú detektívku skvelou.

Hodnotenie Pravdy: 3 hviezdičky z 5

Sherlock Holmes 2: Hra tieňov, USA 2011
scenár: Michele a Kieran Mulroneyovci
réžia: Guy Ritchie
hrajú: Robert Downey jr., Jude Law, Jared Harris, Noomi Rapaceová a iní
slovenská kinopremiéra: 29. decembra 2011

© Autorské práva vyhradené

debata chyba