Treba sa pripraviť na Clooneyho

Udeľovanie Zlatých glóbusov je za dverami a koncom mesiaca sa svet dozvie oscarové nominácie. Ako sa asi cíti George Clooney? Azda je príjemne napätý, lebo šanca, že sa mu ujde nejaká cena, nie je malá. V hre má film Deti moje, v ktorom stvárňuje hlavnú úlohu, aj titul Deň zrady, ktorý zároveň nakrútil. Slovenskí diváci sa tak môžu pripraviť na to, že v prvých mesiacoch nového roku sa budú v kinách s Clooneym stretávať častejšie.

12.01.2012 09:00
George Clooney Foto:
Herec a režisér filmu The Ides of March George Clooney.
debata

Od rodiny k politike
Najprv sa tunajšiemu publiku predstavia Deti moje, ktoré budú mať premiéru už na budúci štvrtok. Týmto projektom sa k celovečernému filmu po dlhšom čase vracia scenárista a režisér Alexander Payne. Tvorca príjemnej Bokovky. A zahraničným kritikom sa páči aj jeho novinka. Odohráva sa na Havaji, v kruhu rodiny Kingovcov, v ktorej to hapruje. Clooney hrá otca dvoch dcér a je to takzvaný „záložný rodič“. Výchove sa začne naplno venovať, až keď jeho manželka utrpí ťažký úraz. No a dozvie sa, že jeho žena ho podvádzala. Správa ním poriadne zamáva a po milencovi začne pátrať. Na ceste ho sprevádzajú jeho dve podarené deti – desaťročná Scottie a 17-ročná Alexandra.

Deti moje vznikli podľa knihy, ktorú napísala Kaui Hart Hemmingsová a producent Jim Burke si myslí, že hoci film odráža „rukopis“ svojho režiséra, predsa sa od jeho starších titulov (patrí k nim aj Schmidtov príbeh, Kto z koho či Citizen Ruth) odlišuje. Podľa neho je to tým, ako sú Deti moje otvorené rôznym interpretáciám. Autorka predlohy zase spokojne tvrdí, že Payne vystihol atmosféru knižného príbehu, takže v jeho podaní zostáva zábavný a smutný zároveň. Sám režisér sa pritom riadil tým, že nie je dobré, keď vo filme všetci všetkému rozumejú a nezostáva v ňom miesto na prekvapenia či na momenty, ktoré oslovia len špecifické menšinové publikum.

Okrem toho si Payne pochvaľoval spoluprácu s Clooneym. A nielen pre jeho herecké schopnosti, ale aj pre jeho skúsenosti s písaním scenárov a režírovaním. V tomto smere si Clooney vyslúžil uznanie tiež, prinajmenšom jeho titul Dobrú noc a veľa šťastia (2005) je zaujímavý. Začiatkom marca sa však do slovenských kín dostane Clooneyho projekt Deň zrady, v ktorom hovorí aj o bezcharakternosti a vypočítavosti v zložitých hrách vysokej politiky. Tento film sa uchádza o Zlatý glóbus so štyrmi nomináciami (vrátane kategórií najlepšia dráma, scenár a réžia), Deti moje ich majú päť (Clooney je nominovaný za najlepší mužský herecký výkon v dráme). A slávnostné udeľovanie Glóbusov sa uskutoční v nedeľu 15. januára.

Vojna, umenie a komercia
George Clooney už spriada plány na svoj ďalší projekt a na festivale v Palm Springs cez víkend oznámil, že chystá film The Monuments Men. Nielen ako herec, ale aj ako spoluscenárista a režisér. Chcel by vyrozprávať príbeh z obdobia druhej svetovej vojny, keď sa skupina amerických a britských odborníkov z oblasti umenia snaží zachrániť vzácne diela ukoristené Hitlerom. Clooney sa v tomto prípade inšpiroval knihou Roberta M. Edsela. Tvrdí pritom, že rozpočet filmu bude vyšší ako pri jeho snímkach Dobrú noc a veľa šťastia či Deň zrady. „Ak sa už púšťame do komerčného filmu, tak urobme taký, ktorý vyzerá zábavne a zároveň má čo povedať,“ cituje Clooneyho webová stránka guardian.co.uk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba