Vo veku 85 rokov zomrela obľúbená maďarská herečka Mari Töröcsiková

Filmoví pamätníci v Maďarsku smútia. Vo veku 85 rokov tam v piatok po dlhej a ťažkej chorobe zomrela jedna z najobľúbenejších herečiek Mari Töröcsiková.

16.04.2021 12:05 , aktualizované: 15:41
debata (2)
V komédii Dáždnik svätého Petra, ktorý sa... Foto: Studio hraných filmů
Dáždnik svätého Petra V komédii Dáždnik svätého Petra, ktorý sa nakrúcal na Slovensku, si zahrala s Karolom Machatom.

Naši diváci ju mohli vidieť napríklad v koprodukčnej komédii Dáždnik svätého Petra z roku 1958, ktorý sa nakrúcal na Slovensku. Zahrala si v ňom po boku slovenského herca Karola Machatu. V roku 1998 jej na filmovom festivale Art Film v Trenčianskych Tepliciach udelili cenu Hercova misia.

Töröcsiková sa narodila 23. novembra 1935 ako jedna zo štyroch detí v rodine učiteľa na maďarskom vidieku. Hrala na klavíri a spočiatku uvažovala o kariére hudobníčky. Nakoniec však vyštudovala strednú školu ekonomickú a potom herectvo.

Pred kamerou debutovala už ako študentka v roku 1956, celkovo nakrútila vyše 170 filmov. Účinkovala tiež v niekoľkých televíznych seriáloch a dlhé desaťročia bola členkou Národného divadla v Budapešti. Spolupracovala s takmer všetkými významnými maďarskými režisérmi. Priatelila sa i s českým režisérom Jiřím Menzelom, ktorý zomrel vlani.

Bola držiteľkou mnohých maďarských ocenení, ako aj titulu národná umelkyňa. V roku 1976 jej na filmovom festivale v Cannes udelili cenu pre najlepšiu herečku za hlavnú úlohu v psychologickej dráme Kde ste, pani Déryová? V roku 1971 si odniesla Strieborného Huga z filmového festivalu v Chicagu za výkon v snímke Dni čakania. Niekoľkokrát bola i hosťom MFF v Karlových Varoch.

Svoj pôvab a šarm z mladosti si udržala až do vysokého veku, hoci ju tvrdo zasiahla smrť jej manžela, maďarského režiséra a scenáristu Gyulu Maára v decembri 2013, s ktorým žila štyridsať rokov. Vtedy sa utiahla do ústrania.

„Nechápte ma zle… ale ako súkromná osoba som prestala existovať,“ uviedla v jednom z posledných rozhovorov v januári 2014.

Keď Töröcsiková zavítala na filmový festival v Trenčianskych Tepliciach, priznala, že jej zostali nádherné spomienky na nakrúcanie filmu Dáždnik svätého Petra a Karola Machatu. Bolo to aj preto, lebo vďaka špeciálnym dokladom mohla vycestovať, čo po protikomunistickom povstaní v Maďarsku v roku 1956 nebolo samozrejmosťou.

Okrem Machatu však po dva filmy nakrútila i so Štefanom Kvietikom a Jozefom Kronerom. „Jozef Kroner bol výnimočný talent. Som rada, že som sa ocitla na múriku v Trenčianskych Tepliciach vedľa tabuľky s jeho menom,“ prezradila vtedy novinárom.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #herečka #Mari Töröcsik