George Lucas uvažuje nad dôchodkom

Aj keď sa mu hollywoodske filmové štúdiá obrátia chrbtom, nepotrebuje ich peniaze a je schopný financovať svoje nákladné projekty zo svojho vrecka. Hoci aj desiatkami miliónov dolárov. George Lucas, ktorého preslávili filmové série Hviezdne vojny či Indiana Jones, napriek tomu zvažuje, že skončí s nakrúcaním veľkých projektov a bude sa venovať malým artovým snímkam.

22.01.2012 07:00
George Lucas Foto:
George Lucas
debata

„Chystám sa do dôchodku. Stiahnem sa z biznisu, zo svojej spoločnosti a zo všetkých podobných vecí,“ povedal 67 – ročný filmár v rozhovore v televíznom programe The Daily Show tento týždeň. Zároveň však nevylúčil, že ešte predtým, ako v rámci svojej kariéry uzavrie éru blockbusterov, nakrúti piateho Indianu Jonesa. Potom sa chce venovať osobnejším autorským filmom.

Zatiaľ posledným filmom, ktorý Lucas v úlohe producenta dokončil, je Red Tails – príbeh historicky prvej skupiny afroamerických letcov, ktorí bojovali v druhej svetovej vojne. Premiéru v Amerike a Kanade má film dnes, Lucas však naň najskôr nevedel zohnať peniaze. V jeho príbehu sa však nenašla väčšia úloha pre žiadneho bieleho herca a práve v tom podľa neho videli veľké hollywoodske štúdiá problém. „Je to jeden z prvých akčných filmov, v ktorom sú iba černošskí herci,“ zdôvodnil Lucas, prečo sa mu na film ťažko zháňali peniaze. Štúdiá „neverili, že takýto typ filmu uspeje na zahraničnom trhu, a ten tvorí 60 percent ich zisku,“ povedal Lucas, ktorý s projektom obišiel všetky relevantné štúdiá. „Povedali: Nie, Nevieme, ako obchodovať s takýmto typom filmu.“

Podľa magazínu Hollywood Reporter sa tak Lucas rozhodol, že snímku podľa svojho námetu a v réžii Anthonyho Hemingwaya (doteraz televízneho tvorcu) bude financovať z vlastných peňazí. Okrem 58 miliónov dolárov (asi 45 miliónov eur), ktoré do filmu sám investoval, pridal z vlastného vrecka aj ďalších 35 miliónov dolárov (asi 27 miliónov eur), ktoré pôjdu na distribúciu filmu.

Lucas navyše uvažuje, že snímka by mala byť súčasťou trojdielnej ságy. Red Tails bude jej prostrednou časťou, zvyšné dve by podľa neho mohli nakrútiť známy černošský režisér Spike Lee alebo Lee Daniels, ktorého film Precious získal pred dvoma rokmi dva Oscary a štyri nominácie na túto cenu. „Ak tržby počas prvého víkendu dosiahnu 30 miliónov dolárov, potom by sa do nakrúcania mali vrhnúť bez toho, že by o tom vôbec premýšľali,“ povedal Lucas pre New York Times. A zavtipkoval, že ak bude Red Tails rovnako úspešný ako upírska sága Twilight, potom sa budú nakrúcať už iba černošské filmy.

Rozhodnutie o Lucasovom odchode z veľkého filmového biznisu potvrdil aj jeho kolega zo spoločnosti Lucasfilm. „Red Tails bude posledným blockbusterom, ktorý Lucas urobí. Keď bude tento projekt hotový, bude mať Lucas za sebou všetko, čo kedy chcel spraviť a jeho úloha ako filmára bude splnená.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba