Allen Ginsberg bude mať tvár Harryho Pottera

Najskôr uhladený James Franco, teraz čarodejník Daniel Radcliffe. Filmári pri obsadzovaní postavy výstredného beatnika Allena Ginsberga preukazujú pozoruhodnú fantáziu.

25.01.2012 15:00
Daniel Radcliffe Foto:
Herec Daniel Radcliffe.
debata

Kým Franco sa v úlohe slávneho básnika predstavil vo vlažne prijatom filme Vytie z roku 2010, predstaviteľ Harryho Pottera si Ginsberga zahrá v pripravovanom trileri Kill Your Darlings. Herec musí kritike čeliť už dnes, hoci sa film ešte ani nezačal nakrúcať.

Profesionálny život Daniela Radcliffea sa po Harrym Potterovi nekončí. Britský herec má okrem detského čarodejníka v úspešnej filmovej ságe na konte aj niekoľko vychválených divadelných výkonov, je teda celkom namieste od neho očakávať serióznu kariéru. Väčšina kritikov jeho obsadenia do úlohy Allena Ginsberga sa teda zatiaľ sústredí skôr na „kozmetické“ nedostatky – Ginsberga si ľudia pamätajú ako robustného večne zarasteného chlapa, zatiaľ čo Radcliffe sa ešte stále v ich pamäti nevymanil z potterovskej uniformy.

Triler Kill Your Darlings však ukáže celkom inú podobu amerického autora. Zameria sa na kľúčovú udalosť, ktorá sa stala počiatočným impulzom pre vznik hnutia beatnikov – vraždu mladého učiteľa Davida Kammerera. Toho pobodal v auguste roku 1944 Lucien Carr, ktorý toho večera popíjal práve s Ginsbergom a tiež ďalším mladíkom – Jackom Kerouacom. Pri pohľade na fotografie Allena Ginsberga z týchto čias sa aj obsadenie Daniela Radcliffea zdá o čosi pochopiteľnejšie.

„Pôjde o devätnásťročného Ginsberga takže nie, nenechám si narásť bradu. Môj Ginsberg je hladko oholený mladík, ktorý práve nastúpil na univerzitu,“ povedal Radcliffe pre BBC a dodal tiež, že sa nechystá pozrieť si film s Jamesom Francom ani žiaden iný, v ktorom vystupuje postava Ginsberga. „Kopírovanie mi i tak veľmi nejde.“

Snímka, v ktorej sa okrem Radcliffea objaví napríklad aj Elizabeth Olsenová, Jack Huston či Dane DeHaan, sa začne nakrúcať v marci.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba