Začína sa Berlinale. A bude aj o nových začiatkoch

Koncom februára sa pozornosť médií upriami k odovzdávaniu Oscarov, ale ešte predtým treba zaostriť na jeden z najvýznamnejších filmových festivalov sveta - Berlinale.

09.02.2012 12:35
Dieter Kosslick Foto:
V Berlíne sa začína 62. ročník slávneho filmového festivalu. Jeho riaditeľ Dieter Kosslick.
debata

Už dnes sa začína jeho 62. ročník, ktorý má v programe okolo štyristo snímok. O Zlatého medveďa sa bude tentoraz uchádzať osemnásť filmov. A ako to býva na berlínskom festivale zvykom, opäť sa bude hovoriť aj o vážnych politických či sociálnych témach.

„Program obsahuje veľa filmov o revolúciách a nových začiatkoch. V centre pozornosti sú protesty ľudí, ktorí sa chcú vymaniť zo starých, skostnatených režimov,“ cituje riaditeľa Berlinale Dietera Kosslicka webová stránka businessweek.com. V praxi to znamená, že festival ponúkne napríklad filmy, ktoré reflektujú výrazné zmeny v arabských krajinách. Závažnými problémami sa však zaoberajú aj snímky, ktoré majú k Slovensku bližšie. K takým patrí maďarský titul Csak a szél (Iba vietor), ktorému sa podarilo dostať do hlavnej súťaže festivalu. Inšpirovaný nedávnymi udalosťami v Maďarsku nakrútil režisér Bence Fliegauf príbeh rómskej rodiny čeliacej obavám z rasistických útokov, ktoré prerastajú do brutálneho násilia.

Filmy slávnych
Do rozkrývania ťaživých tém sa pustili aj svetoznáme hviezdy. Angelina Jolieová predstaví v Berlíne svoj režijný debut In the Land of Blood and Honey (V krajine krvi a medu), ktorý vsadila do obdobia ozbrojených konfliktov na Balkáne a v príbehu sleduje osudy dvoch ľudí – srbského vojaka Danijela, ktorého priťahuje bosnianska moslimka Ajla. Ajla je však spolu s ďalšími ženami zadržiavaná v tábore, kde sa s ľuďmi zaobchádza neľudsky. A Danijel patrí k tým, ktorí tábor spravujú.

Jolieovej pokus o emotívnu drámu festival premietne mimo hlavnej súťaže, ale v rámci nej uvedú režijný počin herečkinho bývalého manžela Billyho Boba Thorntona. Na rozdiel od Jolieovej obsadil do svojho filmu veľa hercov zvučných mien (John Hurt, Kevin Bacon, Robert Duvall) a vyrozprával príbeh nevšedného stretnutia dvoch rodín na konci 60. rokov minulého storočia. Američana Jima Caldwella kedysi opustila žena a odišla do Anglicka, kde žila s iným. Jej želaním však bolo, aby ju po smrti previezli späť do Alabamy a tam ju pochovali. Keď zomrie, stretáva sa jej americká rodina s tou anglickou. Odrazu vedľa seba stoja dva odlišné svety. Vo filme s názvom Jayne Mansfield's Car (Auto Jayne Mansfieldovej).

Prvé kritiky
Azda aj pre snímky spomínaných dvoch prominentov sa už objavila námietka, že program festivalu je príliš komerčný a konzervatívny. Takúto kritiku organizátorom adresoval nemecký nezávislý filmár Klaus Lemke, ktorý sa so svojou novinkou nedostal cez výberovú komisiu Berlinale. Lenže nemecká scenáristka a režisérka Doris Dörrieová to zase vidí opačne. Vyjadrila sa totiž, že zostavovatelia festivalového programu sa až príliš prikláňajú k arthousovým filmom, ktoré nie sú divácke.

Hlavnú súťaž, v ktorej nie je žiadny slovenský ani český film (hoci Česko sa koprodukčne podieľalo na dánskej historickej dráme Kráľovská aféra), bude posudzovať osemčlenná porota. Povedie ju britský režisér Mike Leigh, ale je v nej aj jeho iránsky kolega Asghar Farhadi, ktorý vlani v Berlíne získal Zlatého medveďa s filmom Odlúčenie Nadera a Simin. Tomu nedávno v Amerike udelili Zlatý glóbus a je to zároveň horúci kandidát na zisk Oscara.

Medveď pre Streepovú
S Oscarmi pritom súvisí aj meno Meryl Streepovej, ktorú si chce tohtoročný berlínsky festival uctiť čestným Zlatým medveďom za celoživotné dielo. Pri tej príležitosti uvedie viacero jej filmov vrátane Železnej lady, kde stvárňuje bývalú britskú premiérku Margaret Thatcherovú a za túto úlohu je nominovaná na Oscara. Tie však odovzdajú až 26. februára, kým Berlinale sa začína už teraz, potrvá do 19. februára a oplatí sa ho sledovať aj preto, že vypovedá o aktuálnom stave kinematografie a jej rozmanitosti oveľa viac ako ceny americkej filmovej akadémie.

debata chyba