Dokument nedokument o umení neumení

I keď režijný debut legendárneho Banksyho napokon nezískal minuloročného Oscara pre najlepší dokument (zato desiatky iných cien áno), už len nominácia na najprestížnejšiu filmársku trofej hovorí o tom, kam to až britský street artista dotiahol. Exit through the giftshop (Východ cez obchod so suvenírmi) sa konečne dostal aj do distribúcie slovenských kín a filmových klubov.

16.02.2012 09:00
Banksy si svoju povestnú anonymitu udržal aj v... Foto:
Banksy si svoju povestnú anonymitu udržal aj v snímke, s ktorou získal minulý rok nomináciu na Oscara.
debata

Ak je street art umením pre tých, ktorých vôbec neláka svet vážených umelcov a galérií, film Exit through the giftshop je zase dokumentom pre tých, ktorých obvykle ani trochu nezaujímajú seriózne dokumentárne filmy. Je zábavný, pestrý a zrozumiteľný a napriek tomu všetkému sa doň ešte zmestí aj kus pravdy o dnešnom svete a jeho vzťahu k umeniu. Kým od počiatku film stavia odvážnemu pouličnému umeniu chrám, v polovici sa premení chrám na obyčajný domček z karát, ktorý sa divákovi pred očami zrúti do prachu.

Skúpiť a rozpredať
Keď niekto verejne hlása pohŕdanie konvenčným úspechom a umeleckým snobizmom, no jeho vlastné diela visia na stenách tých najbohatších zberateľov, ide nepochybne o poriadne klišé. Britský streetartový guru Banksy sa však úlohy provokatéra a sabotéra všetkých pravidiel vzdať nemieni ani dnes, keď už je svojím spôsobom plnohodnotnou celebritou. A možno práve preto nakrútil film, ktorý okrem trefného humoru a originálneho umenia ponúka aj názornú ukážku toho, ako sa dnešný konzumný svet dokáže zručne vyrovnať i s revoltou proti sebe samému. Jednoducho ju skúpi, aby ju so ziskom mohol ďalej rozpredať.

Ako dejiny ukazujú, tak sa končí príbeh nejednej originálnej myšlienky – v podobe suvenírov v darčekových obchodoch, ktoré sa veľmi príznačne dostali aj do titulu Banksyho režijného debutu. Banksy, samozrejme, nepoužíva na túto alegóriu seba samého. Namiesto toho stvorí istého človiečika Thierryho Guettu – a či ho stvoril len pre účely filmu, alebo aj v skutočnosti tak, ako to film opisuje, je prakticky jedno.

To najlepšie z najlepšieho
Thierry Guetta je činorodý francúzsky imigrant v Los Angeles, ktorého viac ako čokoľvek iné baví nakrúcať na kameru. Nejde však o prejav tvorivého ducha, ale skôr o obsedantnú poruchu. Časom akosi vytuší, že by bolo vhodné aspoň predstierať, že stovky záznamov, na ktoré sa sám nikdy nepozerá, majú nejaký konkrétny význam. Nakontaktuje sa teda na komunitu street artistov, ktorí si ho posúvajú, domnievajúc sa, že nakrúca o pouličnom umení seriózny dokument. Tak sa dostane aj k legendárnemu „art teroristovi“ Banksymu, ktorého diela zdobia dnes už hádam každý kontinent.

No Banksy po dlhých mesiacoch spolupráce a hádam aj priateľstva zistí, že Thierry v skutočnosti nikdy nič pozerateľné nevytvorí, a tak mu ponúkne výmenu úloh. On sa pustí do výroby skutočného dokumentu a Thierry si vyskúša, aké je to byť streetartovým umelcom. A Thierry očividne stihol opozerať viac, ako sa zdalo… Stvoril si príťažlivé alter ego, pomiešal trochu Banksyho s Warholom, a najväčšia mystifikácia v dejinách moderného umenia sa môže začať. Napokon, tam, kde je dopyt, vždy bude ponuka, a kým je niekto ochotný zaplatiť tisíce dolárov za trochu plagiátu – tak prečo nie?

Banksy na svojej navštíveniahodnej webstránke tvrdí, že dokument Exit through the gift shop je skutočný. Či už to je pravda, alebo nie, okrem poučnej cesty za slávou jedného bláznivého Francúza je film aj skutočným svedectvom tvorby medzinárodne uznávaných street artistov Space Invadera, Sheparda Faireyho, Swoona či samotného Banksyho. Toho, kto má k street artu blízko, snímka poteší tým najlepším z najlepšieho. V tom, kto k nemu ešte žiaden vzťah nemá, iste voľajaké sympatie vzklíčia. Kto si však myslí, že pred kamerou za každých okolností anonymný Banksy poodhalí svoju identitu, nedočká sa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba