Co by kdyby - Česká televízia dráždi otázkami

Čo keby Hitler vyhral vojnu? Ako by to mohlo vyzerať v súčasnom Česku? A čo keby sa Morava osamostatnila alebo keby Česi bojovali so Slovákmi? To všetko sú zaujímavé aj dráždivé otázky. A práve alternatívnymi podobami českých dejín sa zaoberá nový dokumentárny cyklus Českej televízie. Volá sa príznačne Co by kdyby, má trinásť dielov a prvý z nich sa na obrazovkách objavil uplynulý utorok. Nakrúcanie cyklu zverila ČT režisérovi Petrovi Kerekesovi, autorovi slovenských koprodukčných dokumentov 66 sezón či Ako sa varia dejiny.

17.02.2012 07:00
Režisér Peter Kerekes pri nakrúcaní českého... Foto:
Režisér Peter Kerekes pri nakrúcaní českého dokumentárneho cyklu Co by kdyby.
debata

Ťažko, ale s odvahou
Prvá časť rozvíjala scenár, čo keby v roku 1918 nevznikla republika a Česko by bolo monarchiou. Už v nej sa ukázalo, že Kerekes chce rozprávanie rozkladať do viacerých rovín a pohrávať sa so štýlmi, aby bol jeho dokument výpovedný a zábavný zároveň. ,,V každej časti sme miešali niekoľko ,žánrov’. Snažili sme sa vyrobiť alternatívnu súčasnosť – napríklad ako by vyzeralo Brno, keby Hitler vyhral vojnu. Túto historickú fikciu dokresľujeme ,falošnými archívmi’ – prestrihávali sme filmový žurnál a nahrávali k nemu nový komentár. Občas vyrábame aj fiktívne spravodajstvo. A okrem toho v cykle vystupujú historici, ktorí vysvetlia, ako to bolo v skutočnosti a ako to mohlo byť," ozrejmil Peter Kerekes. V dokumentoch sa pritom neobjavujú iba historici, ale aj ľudia, ktorí mohli v určitom období ovplyvniť chod dejín. Vrátane Vladimíra Mečiara.

Kerekes si však takýmto prístupom skomplikoval prácu. Inscenované pasáže si totiž vyžadovali náročné úpravy, dobové kostýmy, rekvizity, bojovú techniku či veľký komparz. A aby všetko vyšlo podľa predstáv režiséra, musel by mať cyklus podstatne vyšší rozpočet. ,,Výroba v interných podmienkach televízie je ťažká tak na Slovensku, ako aj v Česku. Cyklus Co by kdyby sme robili s rozpočtom ako na bežnú publicistiku a tú skromnosť vo výsledku občas aj vidieť," poznamenal Kerekes. ,,Vážim si však, že Česká televízia išla do dramaturgického rizika. Pretože sa zaoberáme aj háklivými, kontroverznými témami. Napríklad v časti Čo keby Nemci neboli odsunutí, čo je v Česku mimoriadne živá otázka. Slovenskej televízii takáto dramaturgická odvaha chýba," dodal režisér.

Aj Slovensko inšpirovalo
Najbližší utorok odvysiela ČT časť o tom, čo by sa mohlo stať, keby Štefánik v roku 1919 nezahynul pri leteckom nešťastí. Cyklus sa však venuje aj pozmeneným udalostiam v kľúčových rokoch 1938, 1948 a 1968. ,,Niekedy je pritom realita oveľa absurdnejšia ako veci, ktoré vymyslíme," uviedol Kerekes. ,,V časti o osamostatnení Moravy sme aplikovali skúsenosti zo samostatného Slovenska na moravské reálie. Ústrednou postavou je jazykový inšpektor, ktorý dáva pozor na to, či sú nápisy na obchodoch najprv v moravštine, až potom v češtine, sedí v komisii pre výber sochy kráľa starých Moravanov a podobne."

Nie vždy sa tvorcovia cyklu sústreďujú na rozoberanie politických súvislostí. A tak časť, ktorá sa pýta, čo by bolo, keby v roku 1968 nevtrhli do Československa vojská, je vyskladaná z osobných príbehov bežných ľudí – muža, ktorý pre inváziu zmeškal rande, manželského páru, ktorý sa nestihol rozísť, a chlapca, ktorý nestihol motocyklové preteky. A diváci v rámci projektu uvidia aj to, ako by vyzerali tradičné české jedlá, keby na poliach zvíťazila pásavka zemiaková.

Peter Kerekes by bol rád, keby sa Slovenská televízia pustila do výroby tunajšej verzie cyklu Co by kdyby. Dokonca ju už scenáristicky pripravil a poslal do STV.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba