Kiná sa už trasú na Caraxov muzikál

Možno ste si už stihli všimnúť, že jeden z najstarších filmových festivalov v Európe vo francúzskom Cannes tento rok opäť nebude v plnej nádhere. V krajine, ktorú ročne navštívia kvôli prestížnej prehliadke tisíce ľudí, však požehná "polockdownovú" sezónu zatvorených kín 74. ročníkom. Historicky druhú verziu festivalu, dizajnovanú prevažne pre on-line priestor, otvorí očakávaný film Leosa Caraxa Annette.

24.04.2021 08:00
annette-adam-driver-marion-cotillard-1108x0-c-d... Foto:
Adam Driver a Marion Cotillardová vo filme Annette, ktorý otvorí tohtoročný festival Cannes.
debata

Vo Francúzsku odštartuje festival 6. júla na veľkom plátne, tak, ako si to filmy a diváci zaslúžia, a v ten istý deň ho začnú premietať aj vo francúzskych kinách. Dúfajme, že sa v druhej polovici roka dostane aj do našej distribúcie.

Zástupca francúzskeho filmového neobaroka, mystifikátor, vizionár a žánrový eklektik Leos Carax sa do Cannes vracia po deviatich rokoch, keď v hlavnej súťaži uviedli jeho Holy Motors. Festival svojho času premiéroval aj jeho staršie snímky Pola X a Tokio. Caraxovu novinku možno zjednodušene označiť ako hudobnú komédiu s nadreálnou zápletkou, no peripetie sú opäť vyhrotené v mene spaľujúcej lásky, ktorá je jeho večnou témou.

Francúzsko film festival Cannes koronavírus termín júl Čítajte aj Potvrdené! Filmový festival v Cannes bude v inom termíne

Už film Milenci z Pont-Neuf z 90. rokov bol sprvu zamýšľaný ako muzikál a pre film Holy Motors napísal Carax texty piesní. Hudbu pre Annette zveril spoluscenáristom filmu, bratom Maelovcom z kapely Sparks.

Annette je Caraxov prvý anglicky hovorený film, odohráva sa v Los Angeles a pre hlavných hrdinov je to prostredie signifikantné. Henry je stand-up komik s divokým humorom a jeho láska Ann je slávna speváčka. Dokonalú lásku a šťastie spečatia dieťatkom. Keď však malá Annette príde na svet, ich životy sa od základov menia. Dievča sa totiž narodilo pod záhadnou hviezdou, do vienka dostalo nadprirodzené schopnosti a čaká ho výnimočný osud.

Hlavné úlohy zveril režisér Američanovi Adamovi Driverovi a Francúzke Marion Cotillardovej. Driver je jeden z najobsadzova­nejších súčasných amerických hercov svojej generácie a portfólio si buduje s umom. Čo spolupráca, to dobrý film. Objavila ho Lena Dunham na začiatku nultých rokov pre seriál z prostredia newyorských dvadsiatnikov Girls, kde stvárnil jej bizarného frajera.

pieces of a woman Čítajte aj Čriepky ženy: Keď má dobrý režisér priemerný scenár

Od Leny a newyorskej komunity filmárov sa dostal k dnes už slávnemu nezávislákovi Noahovi Baumbachovi (Kým sme mladí, Manželská história), bratom Coenovcom, obľúbil si ho Jim Jarmusch (Paterson), Martin Scorsese (Mlčanie), Terry Gilliam aj Spike Lee. Posledný menovaný režisér bude tohtoročným predsedom festivalovej poroty. Program oznámia koncom mája.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MFF festival Cannes