On-line festival v Česku prinesie vyše sto filmov, rozhovory i hudobný program

Vyše sto dokumentárnych filmov, rozhovory s osobnosťami z Česka i zo zahraničia, špeciálnu inštaláciu na ohrade Múzea umenia, ale aj osem hudobných koncertov ponúkne tento rok divákom festival Academia film Olomouc (AFO). Najstaršia česká prehliadka sa kvôli pandémii koronavírusu uskutoční vo virtuálnom priestore už druhý raz. Cenu za prínos k popularizácii vedy dostane český biochemik Jan Konvalinka.

24.04.2021 15:00
Academia Film Olomouc Foto:
Festival Academia Film Olomouc spája vedu s umením.
debata

Celý online program bude dostupný zadarmo od 27. apríla do 11. mája, filmový výber potom bude pokračovať až do konca mája. Podľa organizátorov tohtoročný festival ponúkne ešte bohatší a rozsiahlejší program než vlani. „Minulý ročník nás nadchol podporou, ktorej sa festivalu v ťažkej dobe dostalo od divákov a sponzorov. Preto sme veľmi intenzívne pracovali na programe a produkcii 56. ročníka a veríme, že ako kvalitou obsahu, tak návštevnosťou predčí minulý rok. Zároveň s nádejou očakávame koniec pandémie, aby sme sa s divákmi mohli stretnúť osobne pri sérii projekcií AFOKINO počas zvyšku roka 2021,“ uviedol riaditeľ festivalu Jakub Ráliš.

annette-adam-driver-marion-cotillard-1108x0-c-default Čítajte aj Kiná sa už trasú na Caraxov muzikál

Dostupných bude počas prehliadky na platforme vyše sto snímok. Z nich bude tiež niekoľko českých premiér, ktoré obohatia rozhovory s filmovými tvorcami a vedcami a vedkyňami. „Ku snímke Občan Nobel sa diváci môžu tešiť na rozhovor s hlavným protagonistom, nositeľom Nobelovej ceny za chémiu Jacquesem Dubochetom a režisérom snímky Stéphanom Goëlom. Dokument Národ CBD o účinkoch toho kanabinoidu bude sprevádzať diskusia s režisérom Davidom Jakubovicom a popredným svetovým výskumníkom v tomto odbore Lumírom Ondřejom Hanušom,“ uviedla ako príklad hovorkyňa festivalu Hana Křížková.

Prehliadka ponúkne divákom tiež osem koncertov, ktoré sa odohrajú na rôznych olomouckých miestach – v barokovej Kaplnke božieho tela, pri západe slunka na streche olomouckej Galérie Moritz či v tropickom skleníku Flóry Olomouc, doplnila Křížková. Na začiatku festivalu bude odhalená interaktívna inštalácia na pomedzí vedy a umenia, ktorá bude zobrazená na 30 metrov dlhej stene v susedstve Múzea umenia. V sprievodnom programe nebudoú chýbať i videoherné eseje či program pre najmenších AFO Junior.

Vitajte v Čečensku, film Čítajte aj Dokument o komunite LGBTI v Čečensku: Kde nie je mŕtvola, tam nie je prípad

Do tohto ročníka AFO sa prihlásilo viac ako 3000 snímok z celého sveta. I so sprievodnými tematickými sekciami festival prinesie stovku dokumentárnych filmov zameraných na vedu. Chýbať medzi nimi nebudú napríklad snímky, ktoré sa venujú robotom a umelej inteligencii, ale i príbehy zo sveta zvierat či o živote na planéte zachytávajúce témy požiarov v Austrálii, topiacich sa ľadovcov i budúcnosti energetiky. Vlani on-line festival navštívilo 12 000 návště­eníkov.

debata chyba
Viac na túto tému: #online kultúra #Academia film Olomouc