Zomrel Yves Rénier, filmový predstaviteľ komisára Moulina

Vo veku 78 rokov zomrel predstaviteľ seriálového komisára Moulina, herec a režisér Yves Rénier. Televíznu postavu policajného komisára stvárňoval od 70. rokov.

24.04.2021 16:43
debata (9)
Yves Rénier v scéne zo seriálu Komisár Moulin. Foto: Jean Pierre Leteuil / AFP / Profimedia
Yves Rénier Yves Rénier v scéne zo seriálu Komisár Moulin.

Yves Rénier sa narodil 29. 09. 1942 v Berne vo Švajčiarsku. Jeho otec bol Francúz, matka Američanka. Preslávil a najmä postavou sympatického a neohrozené policajta, ktorý logickou dedukciou rieši ťažké kriminálne prípady. Prvé epizódy televízneho seriálu Komisár Moulin vysielala televízia v roku 1976 a naposledy si ho zahral v roku 2006. Na tvorbe Komisára Moulina sa podieľal aj ako scenárista a režisér.

V roku 2018 režíroval tiež výraznú francúzsku drámu Jacqueline Sauvage, inšpirovanú skutočným príbehom ženy, ktorá zastrelila svojho manžela, v hlavnej úlohe s Muriel Robin.

Yves Rénier sa stal hercom vďaka náhode, keď ho kamarát priviedol do hereckého kurzu. Vyštudoval Divadelnú Akadémiu dramatických umení a snažil sa uživiť hosťovaním po divadelných scénach.

Jeho kariéra vo filme začala rolou Mortcerfa vo filme Gróf Monte Christo (1961), účinkoval v seriáli Belphégor(1963) a s divadelným Mizantropom prišiel na turné do USA(1970).

Komisár Moulain, upútavka v nemčine

Komisár Moulin ho v roku 1975 doslova vytiahol z biedy, po tom ako bol skoro rok bez práce a začal sa topiť v dlhoch. Policajný komisár ho preslávil v celej Európe, aj vo vtedajšom Československu. Aj keď si po čase Yves Rénier dal prestávku a v roku 1985 sa vrátil aj do divadla, s chuťou si zahral policajného inšpektora po boku Harrisona Forda vo filme 48 hodín v Paríži (1988).

Herec, režisér a scenárista Yves Rénier na... Foto: Valery HACHE / AFP / Profimedia
yves renier Herec, režisér a scenárista Yves Rénier na snémke z roku 2012.

Po pauze v natáčaní Komisára Moulina si Yves Rénier presadil, že sa na pokračovaní seriálu bude autorsky podieľať ako scenárista aj režisér. Na obrazovke sa objavil na svojej obľúbenej motorke Ducato 850 Strada, v koženej bunde a v džínsoch. Diváci hodnotili tieto diely ako akčnejšie a Yvesa Réniera a jeho riešenia kriminálnych prípadov oceňovali dokonca aj odborníci z policajných kruhov.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #francúzsky film