Palach spojil Pauhofovú s Hollandovou

Poľská režisérka Agnieszka Hollandová začne v marci nakrúcať trojdielnu minisériu Hořící keř v produkcii HBO Česká republika. Príbeh sa bude odohrávať v komunistickom Československu, vracia sa k Janovi Palachovi, ktorý sa v januári 1969 upálil na protest proti vpádu okupačných vojsk, a jeho hrdinkou má byť advokátka Dagmar Burešová. Tú stvárni slovenská herečka Tatiana Pauhofová.

28.02.2012 09:00
Táňa Pauhofová Foto:
Táňa Pauhofová
debata

Reálna postava
Burešová podala v mene Palachovej rodiny žalobu na vtedajšieho poslanca Viléma Nového, ktorý študentovo sebaobetovanie znevažoval a zľahčoval. Spomínaná advokátka pritom nie je vymyslená postava. Dagmar Burešová počas normalizácie obhajovala disidentov, hneď po revolúcii sa nakrátko stala ministerkou spravodlivosti a vzápätí bola predsedníčkou Českej národnej rady. Pauhofová sa s ňou plánuje rozprávať. „Snažím sa zohnať si a naštudovať čo najviac informácií o tejto vzácnej žene aj o období, ktoré výrazne ovplyvnilo ľudí a udalosti. V prvom rade sa však musím orientovať podľa výborne napísaného scenára a rozhovorov s Agnieszkou,“ povedala pre Pravdu mladá slovenská herečka. „Dostala som tú možnosť a chystám sa s pani Burešovou skontaktovať, na čo sa veľmi teším. Nenakrúcame však dokument a film predsa len poskytuje istú mieru slobody, tvorivosti a vlastného uhla pohľadu,“ dodala Tatiana Pauhofová.

Herečka účinkovala aj v seriáli Terapie, ktorý vznikol pre HBO Česká republika, a s režisérkou Agnieszkou Hollandovou sa už stretla pri nakrúcaní Jánošíka. Predpokladá síce, že jej to mohlo pomôcť získať úlohu Dagmar Burešovej, no napriek tomu musela prejsť náročným castingom. Podľa nej to nebola „žiadna chvíľková záležitosť, ale precízne pripravené kolá, ktoré sa nakrúcali, s textom a partnermi“. Okrem Pauhofovej sa má v trojdielnej dráme Hořící keř objaviť napríklad Ivan Trojan, Karel Roden, Vojtěch Kotek, Igor Bareš a Martin Huba stvárni poslanca Nového.

Mladý scenárista, skúsená režisérka
Scenár minisérie napísal mladý Štěpán Hulík, ktorý udalosti spojené s nástupom normalizácie nezažil. Naopak, Hollandová má s týmto obdobím osobné skúsenosti. Dokonca v 60. rokoch minulého storočia študovala na pražskej FAMU. V čase, keď sa upálil Palach, bola síce v Poľsku, ale udalosť sa jej intenzívne dotkla a Hořící keř vníma aj ako „anatómiu normalizácie“.

Ako sa však na Palachov čin pozerá Pauhofová? „Dojíma ma a desí zároveň. Musel mu veriť a dúfať, nájsť v sebe neuveriteľnú silu bojovníka… V každom prípade Palach, Zajíc a ostatní, ktorí sa v mene slobody a lásky k svojej krajine rozhodli takýto čin spáchať, vrátane Gabčíka a Kubiša, vo mne vyvolávajú obrovskú dávku národnej hrdosti a ľudského obdivu,“ ozrejmila slovenská herečka. S tým, že pre ňu sú menovaní hrdinami, bez ohľadu na polemiky, ktoré spätne okolo významu a dosahu ich skutkov vznikali.

Režisérka Agnieszka Hollandová sa dokázala presadiť ďaleko za hranicami Poľska a jej filmy získali viacero prestížnych ocenení. Na konte má napríklad snímky Olivier, Olivier, Európa, Európa, Tajomná záhrada, Úplné zatmenie. Jej titul W ciemności (V temnote) sa dokonca v noci na dnes uchádzal o Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film.

Je to dôležité
Projekt Hořící keř, ktorý má byť hotový na budúci rok, je teda v rukách skúseného človeka, ale zneisťujúcim momentom sa asi tvorcovia nevyhnú. Pauhofová hovorí o veľkej výzve. „Pre mňa ako človeka mladej generácie je samotná téma silná, vzrušujúca a ťaživá zároveň. Postupne spoznávam osudy ľudí, to, ako sa museli vyrovnávať s dobou a okolnosťami, spoznávam otázku cenzúry, neslobody a konfrontujem to s dobou, v ktorej žijem,“ vyhlásila. Takýto film pritom považuje za dôležitý nielen pre pamätníkov spomínaných udalostí, ale aj pre mladých. „A nesmierne sa teším,“ uzavrela herečka, ktorá stvárni advokátku Dagmar Burešovú.

debata chyba