Filmový festival inakosti ide do slovenských miest

Filmový festival inakosti sa po Bratislave, kde sa každoročne koná, vyberie aj do ďalších slovenských miest. Jeho organizátori pripravili počas marca projekcie v Žiline, Bytči, Trenčíne, Bratislave a Banskej Bystrici. Festival sa sústredí na snímky s gejskou, lesbickou, transgender a bisexuálnou tematikou.

29.02.2012 16:00
Film Modlitby za Bobbyho, v ktorom si zahrala... Foto:
Film Modlitby za Bobbyho, v ktorom si zahrala aj Sigourney Weaverová, premietnu v Trenčíne aj v Banskej Bystrici.
debata

„Je to prvýkrát v histórii festivalu, čo sa nám podarilo pripraviť projekcie mimo hlavného mesta v takomto rozsahu. Považujeme to za dôležité najmä preto, že postavenie neheterosexuálov mimo Bratislavy je predsa len iné. V hlavnom meste je istá anonymita, ľudia otvorenejšie hovoria o svojej orientácii, v menších mestách sa, naopak, častejšie stretávajú s diskrimináciou,“ povedala riaditeľka festivalu Zita Hosszúová.

Prvá séria projekcií bude od 1. do 3. marca na žilinskej Stanici-Záriečie. Premietať sa bude napríklad dokument Zakázané plátno Ameriky o dejinách prezentácie gejských a lesbických vzťahov v hollywoodskych filmoch či dráma Modlitby za Bobbyho. V nej si Sigourney Weaverová zahrala matku, ktorá chce s božou pomocou vyliečiť svojho homosexuálneho syna Bobbyho. Keď Bobby spácha samovraždu, z náboženskej fanatičky sa stáva bojovníčka za práva homosexuálov.

Filmové projekcie budú pokračovať 16. marca vo Filmovom klube v Bytči, kde ponúknu napríklad východonemeckú klasiku Comming Out, ktorá vznikla ešte pred pádom berlínskeho múru, či švédsku lesbickú trpkú komédiu Láska je láska režiséra Lukasa Moodyssona.

Oba filmy premietnu aj v Trenčíne, kde sa bude Filmový festival inakosti prezentovať v piatok 23. a v sobotu 24. marca v ArtKine Metro. V ponuke budú aj spomínané Modlitby za Bobbyho alebo adaptácia románu Virginie Woolfovej Orlando v réžii Sally Potterovej, ktorá do hlavnej úlohy obsadila Tildu Swintonovú. Tá stvárnila postavu, ktorá žije 400 rokov a v priebehu tohto času mení svoje pohlavie.

Ešte predtým sa bude premietať aj v bratislavskom kine Lumiere, kde 21. a 22. marca ponúknu filmy Orlando a Patrik 1,5. Púť Filmového festivalu inakosti po slovenských mestách sa skončí počas troch posledných marcových dní v Banskej Bystrici v Centre nezávislej kultúry Záhrada. Okrem niektorých spomínaných filmov tu premietnu aj pásmo krátkych škandinávskych snímok, slovenské filmy Darkroom Petra Bebjaka a Deň Jozefa Vlka či britskú snímku Víkend, ktorá získala množstvo cien na filmových festivaloch aj od kritikov. Kompletný program projekcií v jednotlivých mestách nájdete na http://www.ffi.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba