Kinám hrozí zánik

V oblasti digitalizácie kín nastáva podľa filmových profesionálov a kinárov z celého Slovenska kritická situácia. Vyplynulo to z panelovej diskusie na celoslovenskej konferencii kinárov a filmových profesionálov Quo vadis Cinema?, ktorú v zrekonštruovanom Art Hoteli Kaštieľ v Tomášove zorganizovala mediálna spoločnosť Film Europe Media Company. Nosnou témou podujatia bola digitalizácia ako súčasť globálnej zmeny nielen kina a kinodistribúcie, ale aj problematika financovania digitalizácie a prežitia jednosálových kín.

09.03.2012 14:00
Poltár, kino Foto:
Ilustračné foto
debata

Nedigitalizované kiná budú môcť 35-milimetrové filmy premietať maximálne do leta 2012 a bez digitalizácie hrozí ich zánik. Ako upozorňujú odborníci, takýmto spôsobom kultúrna verejnosť, najmä v regiónoch, príde o možnosť často jedinej formy kultúrneho vyžitia a mohla by sa zopakovať situácia z roku 1912, keď fungovalo iba 13 kín. K 25. februáru je totiž digitalizovaných iba 11 jednosálových kín, čo predstavuje len 7,6 percenta z celkového počtu kín. Následkom toho tiež štát príde o príspevok z daní z distribúcie filmov a z predaja vstupeniek. Digitalizácia kín je postavená na viaczdrojovom financovaní, ktoré je kombináciou Audiovizuálneho fondu (AVF), finančných zdrojov miest a obcí a súkromných zdrojov.

Na konferencii s prednáškami vystúpili viacerí odborníci v tejto oblasti. Miroslav Ulman z Audiovizuálneho informačného centra Slovenského filmového ústavu predniesol Súhrnnú správu o aktuálnom stave kín a filmovej distribúcie na Slovensku. Riaditeľ Audiovizuálneho fondu Martin Šmatlák zase vystúpil s príspevkom O možnostiach podpory technologického rozvoja kín na Slovensku, v ktorom poukázal na absenciu štatistických ukazovateľov.

„Nemáme korektné údaje, v akom stave sa nachádzajú kiná. Audiovizuálny fond tento rok vyčlenil na digitalizáciu zatiaľ 500 000 eur, čo môže stačiť asi pre 17 kín. Zatiaľ však v tomto roku evidujeme len jedinú žiadosť o príspevok na digitalizáciu. Ak sa bude zvyšovať počet žiadostí na digitalizáciu, budeme hľadať riešenie na navýšenie prostriedkov fondu. Ale spoločne musíme hľadať aj financie na miestnej úrovni. Digitalizáciu vnímam ako príležitosť pre kiná. Potrebná je aj zmena dramaturgie kín a aktívna komunikácia s divákmi,“ skonštatoval. Viacerí zástupcovia kín však na jeho slová reagovali vyjadrením, že nežiadajú AVF o príspevok, pretože ich žiadosti boli zamietnuté na miestnych zastupiteľstvách, ktoré uprednostňujú riešenie komunálnych problémov, ako je kanalizácia, oprava ciest, odvoz smetí a podobne.

Zástupca združenia Pro-DIGI Petr Vítek na konferencii vystúpil s komplexnou informáciou o digitalizácii v Českej republike, pričom popísal jej ekonomický, legislatívny aj technický stav. Predstavil tiež viacero riešení na zlepšenie situácie. Jedným z nich je projekt, ktorý by dočasne riešil výrobu 35-milimetrových kópií filmov združením finančných projektov krajín V4 aspoň na ďalšie dva roky, čím by kinári preklenuli čas potrebný na digitalizáciu. Zároveň zdôraznil, že „prevádzkovateľ kina musí chcieť svoje kino zachrániť“.
Z diskusie však vyplynul aj ďalší dôležitý poznatok a to, že verejnosť v súčasnosti nie je dostatočne informovaná o problematike digitalizácie, jej špecifikách, procese a dôsledkoch. Preto je podľa odborníkov potrebné iniciovať celoslovenskú kampaň na podporu digitalizácie, ktorá by o tejto problematike „informovala tak, aby aj predstavitelia miestnych zastupiteľstiev pochopili nevyhnutnosť spolupráce miest a obcí na tomto procese, ktorý je pomocou najmä pre podporu kultúry v regiónoch“.

debata chyba