Recenzia: Neeson proti vlkom

V trileri Medzi vlkmi sa skupinka chlapov ocitne uprostred divočiny, kde bojuje o prežitie. Padne medzi nimi aj poznámka, či videli ten film, kde sa "stroskotanci" uchýlia ku kanibalizmu. Nie, tentoraz k tomu nedôjde. Trpieť sa však bude. A najväčšiu hrozbu predstavujú vlky.

19.03.2012 07:00
Liam Neeson ako John Ottway bojuje o prežitie... Foto:
Liam Neeson ako John Ottway bojuje o prežitie vo filme Medzi vlkmi.
debata

Trochu sa ukáže aj to staré známe, že človek človeku môže byť vlkom. Medzi chlapmi je totiž aj neprispôsobivý rebel, ktorý vyvoláva konflikty. Napokon sa však umúdri, skrotne a všetci začnú ťahať za jeden povraz. Pod vedením húževnatého Ottwaya, ktorého hrá Liam Neeson.

Čo sa vlastne stalo? Ottway spolu s ostatnými pracoval v ropnej rafinérii na Aljaške, kde lovil vlky, ktoré napádali robotníkov. A spomínal. Na časy strávené po boku ženy, ktorú miloval. Na časy, ktoré sú nenávratne preč. Ottway je zlomený človek a v tých odľahlých končinách sa jeho osamelosť a pocity márnosti ešte umocňujú. Zdá sa, že úplne rezignoval. Lenže potom sa stane čosi „veľké“ – ako jeden z mála pasažierov prežije pád lietadla. A v situácii, keď ho smrť obišla, ale stále je nablízku, chce bojovať.

V tomto momente sú kocky sľubne rozhodené. Scéna leteckého nešťastia je výborne nakrútená a diváka paralyzuje ako šokujúci okamih, keď je človek náhle vymrštený na rozhranie, kde bezmocne čaká na rozhodnutie o svojom živote. Lenže po havárii sa začína nový zápas o prežitie, a to už také dramatické, presvedčivé a sugestívne nie je. Aj preto, že tvorcovia nešikovne démonizujú najväčší zdroj ohrozenia – teda vlkov. Občas je to až úsmevné, ako sa ľuďom vyhrážajú a sú im stále v pätách, len aby ich mohli po jednom likvidovať, sťa posadnutí takýmto plánom. Možno majú vlky iba symbolizovať akéhosi veľkého a neúprosného protivníka, ale dojem sa tým nevylepší.

Ani v zostave putujúcich postáv nie sú zaujímavejšie charaktery. Pozornosť však púta ich vodca – John Ottway. Čiastočne preto, že ho stvárňuje Liam Neeson. V jeho podaní vzniká hrdina, ku ktorému sa prosto treba pridať, pretože z neho razí motivácia. Nie je však iba tým, kto sa s vervou snaží dostať seba a ostatných do bezpečia. Je to aj človek, ktorý sa druhému usiluje vnútorne uľahčiť odchod zo života, ak už preňho nie je iná cesta. Hoci bojuje najmä za tú inú cestu.

A zápas sa odohráva aj v samotnom Ottwayovi. On je tiež neústupčivý a chce mať právo rozhodovať o vlastnom osude, biť sa oň a nevydať sa do rúk akejsi vyššej moci. Veď aj zomierajúceho utešuje slovami, aby si vybavil príjemnú spomienku. Akoby chcel ten krutý okamih rozhodnutia o smrti bezmocného pootočiť malým vzdorom, keď odchádzajúceho človeka upriami na jeho život.
Vo filme Medzi vlkmi sa teda nájde zopár momentov, ktoré celkový dojem vylepšujú. Nie však natoľko, aby sa dalo hovoriť o nevšednom zážitku.

Hodnotenie Pravdy: 3 hviezdičky z 5

Medzi vlkmi, USA 2012
scenár: Joe Carnahan, Ian Mackenzie Jeffers
réžia: J. Carnahan
hrajú: Liam Neeson, Dallas Roberts, Dermot Mulroney, Frank Grillo a iní
slovenská kinopremiéra: 8. marca

© Autorské práva vyhradené

debata chyba