Febiofest otvorí Hollandovej film V tme

Devätnásty ročník medzinárodnej prehliadky filmu, televízie a videa Febiofest, ktorá sa v Bratislave bude konať od 29. marca do 3. apríla, otvorí snímka V tme poľskej režisérky Agnieszky Hollandovej. Dráma z obdobia druhej svetovej vojny sa tento rok uchádzala o Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film. Jej režisérka si počas otváracieho večera Febiofestu prevezme Výročnú cenu Asociácie slovenských filmových klubov (ASFK) za prínos svetovej kinematografii.

18.03.2012 14:00
Agnieszka Holland Foto:
Agnieszka Hollandová
debata

V programe prehliadky je dovedna sedem filmov Agnieszky Hollandovej, ktoré tvoria špeciálnu sekciu. Nachádzajú sa v nej snímky, ktoré nakrútila ešte v Poľsku, ale aj tie, na ktorých robila v zahraničí. Napríklad Úplné zatmenie (1995), kde hrá Leonardo DiCaprio básnika Arthura Rimbauda a David Thewlis stvárňuje Paula Verlaina. Alebo dobre známy titul Jánošík – Pravdivá história (2009), ktorý vznikol v slovenskej koprodukcii. V súčasnosti Hollandová pracuje na projekte HBO s názvom Hořící keř a do hlavnej úlohy obsadila Tatianu Pauhofovú.

Program tohtoročného Febiofestu je rozdelený do pätnástich blokov. Sú medzi nimi aj profilové sekcie venované tvorbe Akiho Kaurismäkiho, Deža Ursinyho či Michelangela Antonioniho. V hlavnom meste sa budú festivalové filmy uvádzať v kine Lumiére, v Mladosti, FK 35mm VŠMU, DK Zrkadlový háj a DK Lúky. Po Bratislave sa prehliadka presunie aj do ďalších slovenských miest, konkrétne do Prešova (10. – 13. apríla), Martina (11. – 16. apríla), Banskej Bystrice (16. – 19. apríla), Trnavy (16. – 19. apríla), Trenčína (18. – 22. apríla) a Košíc (18. – 22. apríla).

debata chyba