John Carter - prepadák galaktických rozmerov

Nový film štúdia Disney John Carter: Medzi dvoma svetmi sa odohráva na Marse zdá sa, že už teraz je možné priradiť mu prívlastok "prepadák galaktických rozmerov", pretože podľa odhadov za prvý štvrťrok zaznamená stratu približne 200 miliónov dolárov (zhruba 152 miliónov eur). Tým sa zaradí medzi najväčšie hollywoodske finančné katastrofy, napísala agentúra AP.

21.03.2012 11:00
Záber z filmu John Carter: Medzi dvoma svetmi. Foto:
Záber z filmu John Carter: Medzi dvoma svetmi.
debata

Akčnú dobrodružnú fantasy na motívy sci-fi románov od Edgara Rice Burroughsa režíroval Andrew Stanton a líči v nej 3D efektmi prešpikovaný príbeh veterána občianskej vojny Johna Cartera, ktorý je dopravený na Mars, kde sa zapletie do konfliktov s jeho obyvateľmi. Burroughs, známy predovšetkým ako autor série o Tarzanovi, svoju „marťanskú“ sériu začal v roku 1912 románom Princezná z Marsu. Nasledovalo desať ďalších kníh.

Štúdio oznámilo, že film zatiaľ na celom svete zarobil asi 184 miliónov dolárov. Ale zisk sa delí zhruba na polovicu s kinami, takže výsledná suma sa ani zďaleka nepribližuje asi 250 miliónom potrebným na nakrútenie Johna Cartera, ku ktorým navyše pribudlo ďalších zhruba 100 miliónov minutých na reklamu.

Neúspech filmu bol prekvapením s ohľadom na predchádzajúce Stantonove režisérske úspechy, medzi ktoré patria filmy Hľadá sa Nemo či VALL-I – za oba dostal Oscara.

John Carter: Medzi dvoma svetmi sa podľa analytikov už teraz radí medzi najväčšie hollywoodske finančné prepadáky v dejinách, presný rebríček je však neľahké zostaviť kvôli inflácii a neúplným údajom o nákladoch na nakrúcanie alebo reklamu.

Nie je známe, koľko by štúdio potrebovalo zarobiť, aby dostalo Johna Cartera z červených čísel do čiernych. Jeden odhad stanovil túto sumu na 600 miliónov dolárov z celého sveta. To je však suma, aké v dejinách dosiahlo menej ako 65 filmov.

Snímka je od 8. marca aj v slovenských kinách.

debata chyba