Hory a mesto - za cieľom aj cestou

Trinásť, päť a päťdesiatdva. To sú "súradnice" filmového festivalu Hory a mesto, ktorý sa začne už v stredu v Bratislave. Bude to už jeho 13. ročník, potrvá päť dní a uvedie 52 snímok. Diváci počas neho precestujú tisíce kilometrov a vylezú na štíty, ktoré sú pre väčšinu (dobrovoľne) nedostupné. Stačí, keď zájdu do kinosál obchodno-zábavného centra Aupark.

27.03.2012 16:00
Záber z amerického filmu Zima, ktorý zachytáva... Foto:
Záber z amerického filmu Zima, ktorý zachytáva náročný zimný výstup lezcov na vrch Gašerbrum II v pohorí Karakoram.
debata

Festivalový rekord
Dôležité je aj číslo osemnásť. To vyjadruje počet slovenských filmov v programe. „Ide o rekord,“ pripomenul programový riaditeľ festivalu Alan Formánek. „Prihlásilo sa ich však až 25. Aj tie ostatné boli dobré, ale z časových a kapacitných dôvodov sme museli výber okresať. Väčšina titulov z finálovej osemnástky má pritom svetovú kvalitu. To poteší. Veď kedysi sme mávali tak dva-tri domáce filmy a obyčajne od osvedčených tvorcov, ako bol Pavol Barabáš. Teraz je to rozmanitejšie. Zdá sa, že slovenských autorov podujatie tohto typu motivuje,“ dodal Formánek.

Barabáš nebude v programe chýbať ani tento rok (Príbehy tatranských štítov, Pygmejovia – deti džungle), ale priestor dostanú aj začínajúci tvorcovia, ku ktorým patrí napríklad študent VŠMU Michal Pusztay s filmom Vanda. Festival dokonca predstaví aj dva slovenské „animáky“ detských režisérov Filipa Michaligu (Divoké kanoe) a Vandy Michalkovej (Dobrý duch lezcov), ktorá zároveň účinkuje v spomínanej snímke Pusztaya.

Po stopách Džingischána
Horské filmy sú prevažne krátke, málokedy sa rozrastú až do celovečerného formátu. Je tu však číslo 172. Toľko minút má austrálsky projekt Po stopách Džingischána. A nevyniká len svojou dĺžkou. „Poskytuje jedinečný zážitok so silným ľudským posolstvom. Dokument sleduje Austrálčana Tima Copea, ktorý ako prvý človek prešiel 10-tisíc kilometrov po trase Džingischána, z Mongolska do Maďarska“ upozornil Formánek.

Cesta tomuto dobrodruhovi trvala rok a pol, prepravoval sa na koni, na ťave aj pešo, išiel sám a počas púte sa nakrúcal. „Materiál potom zostrihal s režisérom Richardom Dennisonom. Sledujeme, ako sa Cope postupne mení a potýka s nevšednými zážitkami, neraz poriadne nebezpečnými. Nevystupuje však ako nejaký dobyvateľ, ktorý chce demonštrovať svoju nadradenosť, ale ako pozorovateľ, ktorý sa túži dozvedieť viac a splynúť s miestnymi ľuďmi. Myslím si, že takto by mal vyzerať súčasný horský film,“ vysvetlil programový riaditeľ festivalu Hory a mesto. S tým, že keď snímku premietali na Vancouver International Mountain Film Festival, porota sa jednoznačne zhodla, že musí dostať Grand Prix. A vancouverských divákov vraj „vyslovene dojala“.

Výnimoční, divokí
Číslo jedenásť hovorí o počte hlavných festivalových hostí. Bude medzi nimi aj Američanka Lynn Hillová, ktorá sa preslávila najmä prvým voľným prelezením extrémne náročnej cesty Nos na yosemitskom El Capitan. Dokázala to už v roku 1993, odvtedy sa to podarilo len dvom ľuďom. A príde aj moravský lezec Mára Holeček, ktorého údajne vystihuje slovo divokosť. „Tkvie v tom, s akým nasadením sa púšťa do lezenia. S minimálnymi prostriedkami a malým tímom,“ ozrejmil Formánek. Na festivale Holeček poreferuje, ako sa vo dvojici podujal vystúpiť najväčšou stenou sveta na osemtisícovku Nanga Parbat.

Množstvo ďalších prednášok sa uskutoční v rámci cestoklubov Kino Svet. Pripravené sú aj výstavy fotografií, lezecké preteky či viaceré akcie pre deti. A napokon 1. 4. – to je posledný dôležitý číselný údaj. Prvého apríla sa totiž festival Hory a mesto v Bratislave skončí.

debata chyba