Slovo majú príbehy. Teda Febiofest

Nanni Moretti a Sandrine Bonnairová. Taliansky režisér a francúzska herečka si na úvod českého Febiofestu prevzali ceny Kristián. V Prahe sa filmový festival začal minulý štvrtok. A vo štvrtok 29. marca v Bratislave štartuje slovenský Febiofest. Aj za účasti medzinárodne úspešného tvorcu. Výročnú cenu Asociácie slovenských filmových klubov (ASFK) za prínos svetovej kinematografii si totiž prevezme poľská režisérka Agnieszka Hollandová.

28.03.2012 14:00
Chlapec na bicykli v réžii bratov Dardennovcov... Foto:
Chlapec na bicykli v réžii bratov Dardennovcov získal na festivale v Cannes Veľkú cenu poroty.
debata

O festivale
V priebehu niekoľkých dní sa na divákov vyrúti množstvo informácií, ktoré sa vošli do pätnástich sekcií s takmer 90 filmami. Na Febiofeste sa dá zistiť, čo z titulov, o ktorých sa nedávno hovorilo na prestížnych svetových festivaloch, príde aj do tunajších kín (a či sa o všetkom hovoriť oplatí). Alebo si pripomenúť tvorcov, ktorí za to stoja. Tento rok je to Fín Aki Kaurismäki, spomínaná Hollandová, alebo slovenský muzikant Dežo Ursiny, ktorý sa dostal aj k filmu. A tiež Talian Michelangelo Antonioni. Antonioniho snímky Dobrodružstvo, Noc, Zatmenie, Zväčšenina a Zabriskie Point navyše odkazujú k scenáristovi Toninovi Guerrovi, ktorý pred týždňom zomrel, a menované tituly patria k jeho najlepším prácam. No a Febiofest je zároveň priestor na porovnávanie. Tentoraz nielen medzi aktuálnou českou a slovenskou kinematografiou. Do hry sa trochu zapojí aj maďarská.

V decembri minulého roka sa v Berlíne odovzdávali Európske filmové ceny. Zvíťazila vtedy Melancholia, ktorú už slovenské kiná premietali. Bodovali však aj iné snímky a Febiofest uvedie tie, ktoré uspeli v kategóriách najlepšia herečka a najlepší scenár. Teda tituly Musíme si pohovoriť o Kevinovi (je v sekcii Bonus: Novinky ASFK) a Chlapec na bicykli (sekcia Projekt 100 – 2012). Oba sa pritom dotýkajú vzťahov medzi rodičmi a deťmi.

O Cyrilovi
Chlapca na bicykli nakrútila známa belgická dvojica Jean-Pierre a Luc Dardennovci – súrodenci, ktorí majú už dve Zlaté palmy z Cannes za filmy Rosetta a Dieťa. Najnovšie vyrozprávali príbeh dvanásťročného Cyrila, ktorého otec umiestnil do detského domova, akože dočasne. Chlapec dúfa, že sa k nemu vráti, ale on sa na rodičovstvo necíti. Nové možnosti sa však Cyrilovi otvoria, keď stretne kaderníčku Samanthu, ktorá s ním začne tráviť čas.

„Najčastejšie je na svojom bicykli… Stále uniká za láskou, bez toho, aby vedel, aká naozaj je,“ povedal o detskom hrdinovi filmu Jean-Pierre Dardenne. „Príbeh o žene, ktorá pomáha mladému chlapcovi vymaniť sa z kruhu násilia, sme v hlave nosili už dlho. Videli sme pred sebou toho chlapca, taký uzlík nervov, ktorý sa pomaly upokojuje len vďaka inej ľudskej bytosti,“ cituje český distribútor filmu Luca Dardenna. A čím tvorcov zaujal predstaviteľ Cyrila Thomas Doret? Tým, že vzbudzoval silné emócie bez akejkoľvek uslzenosti. Niečo podobné vlastne platí aj o filmoch bratov Dardennovcov.

O Kevinovi
Britsko-americká dráma Musíme si pohovoriť o Kevinovi rozpráva príbeh matky, na ktorú sa zrútilo množstvo ťaživých skúseností, a to najmä pre jej problémového syna Kevina. Eva musí bojovať s chlapcovou nenávisťou, ktorá napokon vyústi až do brutálneho násilia. Prečo je však taký? Režisérka Lynne Ramsayová označila svoj film za psychologický horor, ktorý kladie otázku, či je monštrom syn alebo matka. A chcela, aby sa obe postavy na seba aj ponášali. Matku Evu pritom stvárňuje Tilda Swintonová, ktorá za úlohu získala Európsku filmovú cenu.

Mimochodom, ceny. Na Febiofeste sa jednej nedočká iba Agnieszka Hollandová, ale aj režisér Martin Šulík. Návštevníci festivalu si zároveň môžu na plátne pozrieť jeho celovečerný debut Neha (1991). Uvedú ho pri príležitosti Šulíkovej päťdesiatky, ktorú tento rok oslávi.

Bratislavská časť Febiofestu potrvá do 3. apríla. Tým sa však celá akcia neskončí, ale presunie sa do ďalších šiestich miest Slovenska – Prešova, Martina, Banskej Bystrice, Trnavy, Trenčína a Košíc. Viac informácií sa nachádza na webovej stránke febiofest.sk.

Sekcie Febiofestu 2012
Nový český a slovenský film
Bonus: Novinky ASFK
Súčasný maďarský film
Profil: Aki Kaurismäki
Profil: Dežo Ursiny
Slovensko očami Zuzany Piussi
Febiofest deťom
Zvláštne uvedenie: Igor Luther a Albert Marenčin
Český dokumentárny film 2011
Projekt 100 – 2012
Profil: Agnieszka Hollandová
Profil: Michelangelo Antonioni
Kino-Ikon Plus
2×50: Slnko v sieti, Martin Šulík
Novinky českej televíznej tvorby

© Autorské práva vyhradené

debata chyba