Pandémia desí aj zabáva vo filmoch a v seriáloch

Dokumenty aj hrané filmy sa zvyčajne rodia niekoľko rokov. Tie o pandémii ale vznikali za pochodu a najmä v čase, keď bola téma stále živá a nie jednoducho uchopiteľná. Tvorcovia ešte nemali možnosť získať odstup. Snímky ale postupne pribúdajú a poskytujú obraz o dobe, akú žijeme. Prinášame vám zopár tipov na filmy, ktoré nás zaujali.

08.05.2021 09:00
Lockdown-Movie-anne-hathaway Foto:
Anne Hathaway a Chiwetel Ejiofor vo filme Lockdown, ktorý vznikol počas pandémie a situáciu aj tematizuje.
debata

Sme v tom spolu

Trojdielna dokumentárna séria z produkcie HBO je unikátna v tom, že sleduje reálnych ľudí, ktorí stoja zoči-voči vírusovému ochoreniu. Zachytáva príbehy reálnych pacientov v jednej z nemocníc v Barcelone počas prvej vlny pandémie (od marca do júna 2020). Spolu s nimi spoznávame aj konkrétnych zdravotníkov skrytých pod ochrannými oblekmi, ktorí sa o hlavných protagonistov starajú. Prostredníctvom niekoľkých intímnych portrétov režisér Fèlix Colomer pripomenul schopnosť človeka ostať láskyplným, aj keď ide o život.

Režisér so štábom svojich hrdinov sprevádza aj domov. Nielen chorých, ale aj zdravotné sestry, ktoré po skončení dlhých služieb v nemocnici prichádzajú medzi svojich blízkych, a tam ich čaká úplne iný svet. Musia sa zrazu preladiť na „mikroproblémy“ – tu nejde o život, ale o domáce úlohy a rozhádané deti.

"Od začiatku koronavírusovej krízy nás politici a médiá zahlcovali rôznymi dátami. Každý deň 500 úmrtí, 2000 nových prípadov, 300 hospitalizácií na jednotkách intenzívnej starostlivosti, 200 chýbajúcich zdravotníkov v nemocniciach. Iba čísla. Cieľom seriálu Sme v tom spolu nie sú čísla. Sú ním ľudia. Tak sa napríklad stretneme s Alfredom a Matildou, párom, ktorý aj po 50 rokoch spája rovnako silná láska ako pri ich prvom stretnutí, budeme svedkami neuveriteľného odhodlania zdravotných sestier Sílvie a Isy a vypočujeme si pacientov, ktorí čelia nevyhnutnému koncu. Všetci títo ľudia sú v tom s nami. Od nich by sme sa mali učiť,” povedal o projekte Fèlix Colomer.

Čo je v tejto sérii kľúčové, je, že sa pozeráme zblízka na devastujúci priebeh a účinky choroby. Tá je zrazu reálna (ak to niekto nezažil na vlastnej koži), nie sú to iba štatistiky, príbeh príbuzných niekoho známeho alebo hovoriace hlavy odborníkov. Dokuséria vás vtiahne, snažíte sa spolu s chorými lapiť dych, bojujete s nimi o život a hrozba je skutočná. Napriek tomu sú jednotlivé časti zostrihané tak, aby nevydesili, a seriál v konečnom dôsledku dáva nádej. Práve tento seriál bude pripomienkou tohto náročného obdobia v našich životoch.

Lockdown

Nakrútiť hraný film v čase pandémie je rozhodne výzva. Tvorcom filmu Lockdown (HBO Go) sa to podarilo. Linda a Paxton sa rozišli, no musia zostať zatvorení počas prvej vlny pandémie v ich londýnskom dome. Ona je manažérka nadnárodnej spoločnosti, trávi čas v jednej miestnosti konferenčnými hovormi s kolegami. On v inej časti domu, umelecky založený, so záľubou v poézii a poškvrnenou minulosťou, občas zájde na ulicu oblažiť susedov čítaním poézie. Vzájomným stretnutiam sa ale nevyhnú. Keď Linda musí vyhodiť väčšinu svojich podriadených, úplne stratí dôveru v korporátny systém a rozhodne sa pre riskantný čin. Pri sťahovaní luxusného tovaru z obchodného domu Harrods chce vymeniť diamant v hodnote tri milióny libier za falzifikát. Na krádež nahovorí aj Paxtona. Klasická pandemická konverzačka sa v druhej polovici filmu prehupne do kriminálnej skorokomédie s prvkami romantiky. Film je dôkazom toho, že hraný film sa dá nakrútiť aj za 18 dní počas lockdownu. Približuje prežívanie karantény v metropole Veľkej Británie, divák má exkluzívnu možnosť nahliadnuť do zázemia obchodného domu Harrods. V hlavných úlohách účinkujú výborní Anne Hathaway a Chiwetel Ejiofor. Ale… Je cítiť, že film vznikal v špecifických podmienkach a sú chvíle, keď mu treba pomôcť pretočením o pár minút dopredu.

Pandémia SK

Cyklus desiatich dokumentov, ktoré vznikli pod hlavičkou Trigon production, zachytáva očami deviatich filmárov situáciu, v ktorej sme sa ocitli. Dokumenty sú k dispozícii vo webovom archíve RTVS. Ich spoločným menovateľom je pandémia, dokumentaristi riešia jej vznik a rýchle šírenie z vedeckého hľadiska a skúmajú aj ľudské aspekty, ktoré tlmia dosahy vírusu, pozdvihujúc nádej a vieru v ľudskosť. „Snažili sme sa vyhnúť hodnotiacemu stanovisku, na to príde čas až po niekoľkých rokoch,“ povedala kreatívna producentka projektu Lenka Moravčíková-Chovanec. Režiséri desiatich dokumentov (autorkou námetov je Laura Siváková-Paššová a sériu produkoval Trigon Production) sa rozbiehajú do viacerých sfér spoločnosti zasiahnutých covidom, od zdravotníkov cez školstvo, seniorov, rómsku komunitu, umelcov či gastrobiznis a turizmus.

New York v čase korony

Filmárku Terezu Nvotovú zastihol vlani lockdown v New Yorku, bola u svojho partnera a nemala možnosť vrátiť sa. Nelenila, dohodla sa s Českou televíziou, vzala kameru a nakrútila pre ňu dokument, v ktorom autenticky zachytáva atmosféru metropoly po vypuknutí pandémie, aj svoje pocity a obavy. Pulz mesta sa zo dňa na deň zastavil, osem miliónov obyvateľov zostalo zavretých doma. Pandémia natvrdo ukázala triedne rozdiely, výrazné slabiny zdravotnej starostlivosti v USA. V dokumente režisérka realitu približuje z viacerých uhlov, napríklad cez rozhovory so zdravotníkmi, ktorí každý deň vyrážajú do nekonečného boja s vírusom. V protiklade k tomu zachytáva demonštráciu, kde ľudia považujú vírus za vykonštruovanú propagandu, ktorá má zakryť iné problémy. Filmárka ukáže aj moment osobného šťastia, svadbu s americkým hercom Jacobom Pittsom. Zaujímavý dokument sa dá pozrieť v archíve, na stránke ivysilani.cz.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HBO #pandémia