Rodina na veľa spôsobov. Podáva Febiofest

Febiofest sa síce pred týždňom skončil, ale iba v Bratislave. V utorok 10. apríla začína medzinárodná prehliadka filmu, televízie a videa svoju púť po Slovensku. Pripravených je ešte viac ako 50 projekcií.

10.04.2012 14:00
Záber z nórskej komédie Happy Happy, ktorú... Foto:
Záber z nórskej komédie Happy Happy, ktorú prehliadka Febiofest uvedie v Trenčíne a Košiciach.
debata

V hlavnom meste festival navštívilo takmer sedemtisíc divákov. A v regiónoch Febiofest predstaví aj to, čo vzbudilo najväčší záujem bratislavského publika. Platí to pre slovenský „animák“ Posledný autobus, českú novinku Poupata, snímku Le Havre v réžii Akiho Kaurismäkiho či oscarový titul z Iránu – Rozchod Nadera a Simin. Úplný záver 19. ročníka prehliadky je naplánovaný až na 22. apríla.

Čo hovoria ženy
V programe, ktorý má Febiofest ešte pred sebou, sú aj viaceré filmy ženských autoriek. Slovenskú tvorbu zastúpi napríklad dokumentaristka Zuzana Piussi alebo Michaela Čopíková, ktorá sa venuje animácii. V ponuke sú však aj hrané snímky nórskej režisérky Anne Sewitsky a Nemky Zisky Riemannovej.

Prvá z nich nakrútila vzťahovú komédiu Happy Happy, ktorú ocenili na festivale Sundance. Režisérka Sewitsky hovorí o dvoch rodinách a zo všetkých najviac si všíma usmievavú a starostlivú Kaju, ktorej sa doma nedostáva toľko uznania a pozornosti, koľko by sa patrilo. Problémy v jej manželstve sa vyplavia na povrch cez kontakt s čerstvo prisťahovaným párikom, ktorý pôsobí priam dokonale. Ale iba na prvý pohľad.

Pre režisérku Anne Sewitsky je Happy Happy celovečerným debutom, podobne ako titul Lollipop Monster pre jej nemeckú kolegyňu Zisku Riemannovú. Aj tá rozpráva príbeh, v ktorom má dôležité miesto rodina. Spája sa s pokrytectvom a čelia mu dve svojské stredoškoláčky Ari a Oona – priateľky, ktoré sa spoločne púšťajú do ochutnávania sveta.

Riemannová napísala scenár so svojou kamarátkou z detstva Luci Van Orgovou. „Boli sme vtedy pekne divoké, chceli sme vyskúšať hádam všetko. V trinástich som odišla od rodičov a žila na uliciach Berlína,“ povedala režisérka. „Luci a ja sme sa znovu stretli o mnoho rokov neskôr. Naše spoločné spomienky nás potom inšpirovali k napísaniu scenára k filmu, kde v hlavných úlohách vystupujú naše alter egá,“ cituje Riemannovú český distribútor snímky Lollipop Monster, ktorú slovenský Febiofest uvedie v Trenčíne.

Rozchod na koniec
Bratislavskú časť prehliadky uzatvárala projekcia iránskej drámy Rozchod Nadera a Simin. Film režiséra Asghara Farhadiho získal množstvo ocenení vrátane Oscara a jeho večerným uvedením v Košiciach sa 22. apríla skončí celý Febiofest.

Farhadi svoj príbeh vsadil do súčasného Iránu, ale aj on rozpráva o rodine. Presnejšie o manželoch, ktorí riešia veľkú dilemu, či zostanú v krajine, alebo odídu. Simin by rada odišla, ale Nader nechce opustiť svojho chorého otca. V hre je pritom budúcnosť ich dcéry.

Farhadi sa teda pýta, či by bol pre dieťa odchod z Iránu lepším riešením. Je to však len jedna z viacerých otázok, ktorými režisér komunikuje s publikom a motivuje ho k aktívnemu vnímaniu. Nechce ho umlčiavať odpoveďami. A nevytvára ani zjavný konflikt medzi dobrom a zlom – nie je tu iba jeden správny postoj, hrdinovia sa nedajú poľahky roztriediť do takýchto kategórií. O to je to vierohodnejšie a podnetnejšie.

Spomínané tituly Happy Happy, Lollipop Monster a Rozchod Nadera a Simin napokon vstúpia aj do slovenskej kinodistribúcie. Komédia Happy Happy dokonca už na budúci štvrtok.

Febiofest v regiónoch
Prešov (10. – 13. apríla)
Martin (11. – 16. apríla)
Banská Bystrica (16. – 19. apríla)
Trnava (16. – 19. apríla)
Trenčín (18. – 22. apríla)
Košice (18. – 22. apríla)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba